MISIR DÜNYANIN EN BÜYÜK YAPAY IRMAĞINI İNŞA EDİYOR

 

Mısır’da devasa projeler binlerce yıl arayla iki farklı çağda gerçekleştirildi:

 

1-Firavunlar döneminde piramitler. (Gize Piramitleri, yani Keops, Kefren ve Mikonos piramitleri ile onları koruyan sfenks, Milattan Önce 2500’lü yıllarda, Dördüncü Hanedan’ın üç firavunu tarafından inşa ettirildi.)

 

2-Modern çağlarda da Süveyş Kanalı (1869’da deniz trafiğine açıldı) ve Asvan Barajı (1960-1970 yılları arasında) inşa edildi.

 

Günümüzde Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, bunlara iki yenisini eklemeyi hedefliyor:

 

1-Gerek nüfus, gerekse trafik yoğunluğu nedeniyle yaşanmaz hale gelen Kahire’nin yerine veya Kahire’ye alternatif yeni bir başkent inşa etmek.

 

2-Nil deltasından da uzun bir delta, daha doğrusu bir yapay ırmak oluşturmak.

 

Kahire’nin nüfusu 20 milyonu çoktan geçti. 2050’de 40 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Kahire’nin 60 kilometre doğusunda, 700 kilometrekarelik alana yayılacak yeni idari, finansal ve teknolojik başkentin inşasına 2015 yılında başlandı. Proje yeni başkentte 30 kilometre uzunluğunda bir park, üniversiteler, havalimanı ve 78 katlı (Afrika’nın en yükseği) bir gökdelen inşa edilmesini öngörüyor.

 

Çinliler’in inşa ettiği yeni başkentin maliyeti başlangıçta 30 milyar dolar olarak hesaplandı ama şimdiden 45 milyar doları geçti.

 

--- ---

 

Geldik ikinci dev projeye. Mısır, çölde dünyanın en büyük yapay ırmağını inşa ediyor.

 

Gerçi Mısır 2015’ten bu yana 5 bin kilometrekarelik çölü ekilebilir topraklar haline getirdi ama onca nüfusunun besin ihtiyaçlarını öz kaynaklardan sağlamak için yeterli değil.

 

O nedenle Cumhurbaşkanı Sisi 2021 Mart’ında yeni bir delta ve dünyanın en büyük yapay ırmağı projesine start verdi. Hedef: 9.200 kilometrekarelik çöl bölgesini daha yeni bir deltaya dönüştürerek tarım alanlarını genişletmek. Bu alanlar, bu tarıma kazandırılmış topraklar o büyük yapay ırmakla sulanacak.

 

114 kilometre uzunluğundaki yapay ırmağın 5 milyar 250 milyon dolara mal olacağı hesaplanıyor.

 

Bittiğinde 10 bin kişiye doğrudan, yan faaliyetlerle birlikte toplam 360 bin kişiye istihdam imkanı sağlanacak.

 

Abdülfettah es-Sisi’nin “Modern Mısır tarihinin en büyük projesi” dediği ve bu yaz ilk kazmanın vurulduğu büyük yapay ırmak (Not: Adı, Nil Deltası’na gönderme yapılarak “Yeni Delta” olacak.) tamamlanıp devreye alındığında, ülke gıda ihtiyacında büyük ölçüde dışa bağımlılıktan kurtulacak, hatta –belki- ihracatçı konuma gelebilecek.

 

Görüldüğü gibi, bir çok ülke küresel iklim krizinin iyice ağırlaştırdığı beslenme krizine çözüm için son derece iddialı projelere sarılıyor.

 

Çünkü aç insan, potansiyel tehlikedir.

 

Aç toplumlar ise fitili ateşlenmiş bombadan farksızdır.

 

Mail: erdal.safak@outlook.com


YAZARIN DİĞER YAZILARI