GERÇEK DIŞI İDDİALARA KANMAYIN; G20’DEN ÇIKMAK DİYE BİR ŞEY YOK

 

G20 ne NATO gibi bir askeri ittifak.

 

Ne NATO’ya karşı düşünülmüş Şanghay İşbirliği Örgütü gibi askeri-siyasal bir kurum

 

Ne AB gibi bir siyasal ve ekonomik birlik.

 

Ne AB’ye, daha doğrusu Batı’nın ekonomik hegemonyasına cevap olarak tasarlanan BRICS gibi oluşum.

 

Ne OECD gibi, 1950’lerdeki Marshall Planı’nın kurumsallaşması için ve o Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği ve Demirperde bloğuna karşı Batı ülkelerinin ekonomilerini dayanışmayla güçlendirmek için tasarlanmış bir örgüt.

 

G20 sadece olası ekonomik ve finansal krizlere karşı birlikte karar alma mekanizması oluşturmak için düşünülmüş bir “İstişare” organı.

 

Açık konuşmak gerekirse, dünya ekonomisi ve onu yönlendiren mekanizmalar üstünde zerrece etkisi yok.

 

Daha da açık konuşmak gerekirse, laf ola beri gele cinsinden bir oluşum.

 

Zaten o yüzden kimsenin umursadığı yok.

 

Okurlarıma sorayım: Siz yılda bir kez, dönem başkanı hangi ülkeyse, onun organize ettiği bir zirvenin ve zirveyi hazırlamak için maliye bakanlarının biraraya gelip gündemi hazırlamaları dışında G20’nin dünya gündeminde ve uluslararası medyada haber olduğunu gördünüz mü?

 

Ya da G20 ülkeleri olarak dünyanın ekonomik gündemini ve gelişmelerini yönlendirdiğini duydunuz mu?

 

Ben duymadım.

 

---

 

G20, aslında 1999 yılında kuruldu ama 207’de ABD’de ipotekli konut kredisi taksitlerinin ve faizlerinin geri dönüş oranının neredeyse dibe vurmasının ve bunun sonucu ülkenin ikinci büyük bankası “Lehman Brother’s”ın batmasının tıpkı bir orman yangını gibi küresel bir ekonomik krize dönüşmesi sonucu veya onun yarattığı panik nedeniyle biraz kıymete bindi.

 

Daha doğrusu kurulduğu 1999’dan 2008’e kadar ekonomi bakanlarının ve merkez bankası başkanlarının belirli aralarla buluştukları toplantılarla başladı, bu randevulara ABD’deki krizden sonra yılda bir kez liderler zirvesi eklendi.

 

İlk zirve 2008’de ABD’de yapıldı. G20 başkanlığının ve ev sahipliğinin her yıl dönüşümlü olarak değişmesi kuralı getirildi.

 

Türkiye, 2015’te başkanlığı üstlendi ve o yılın Kasım ayında Antalya’da düzenlediği zirveyle grup üyelerinin liderlerini ağırladı. Bu yıl ev sahibi Hindistan’dı. 2024’te Brezilya olacak.

 

---

 

Önemle akılda tutulması gereken nokta şu: G20 dünyanın en büyük ekonomilerini biraraya getirmiyor.

 

Öyle olsaydı, milli geliri Türkiye’nin üstünde olan Hollanda ve İsviçre gibi Avrupa ülkelerinin G20’de yer bulmaları gerekirdi.

 

G20 (19 ülke ile AB) en zenginleri değil, dengeli coğrafi ve kıtasal dağılımla gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri bir araya getiriyor.

 

G20 üyesi ülkeleri hatırlatayım: ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye.

 

Son söz: Siz siz olun, “Milli gelirimiz dolar cinsinden daha düşük görülmesin diye döviz kurlarına müdahale ediliyor” iddialarına kulak asmayın. Çünkü, ne G20’den çıkmak veya ihraç edilmek söz konusu, ne de G20’ye yeni üyelerin katılması.

 

Mail: erdal.safak@outlook.com


YAZARIN DİĞER YAZILARI