Savaşların Kasıp Kavurduğu Dünyada 'Barış Ödülü' Olur Mu?
Şaka gibi! Daha doğrusu, tarihe utanç belgesi olarak geçecek bir 'İroni'…
Hatta, Nobel Ödülleri’nin kurucusu Alfred Nobel’i mezarında ters çevirecek ya da kalan kemiklerini sızlatacak kadar akıl dışı bir şey.
Rusya-Ukrayna savaşı 4’ünü yılında yo alırken, İsrail-Filistin savaşı 22’nci giderek yayılırken, Afrika’da terör örgütleri devletlerin temellerini dinamitlerken, Uzak-Doğu’da Çin’in Tayvan hamleleri nedeniyle savaş postallarının sesleri her gün biraz daha yakından duyulurken, Nobel Ödül Komitesi, 'Barış Ödülü' verdi.
Kime? Hiç değilse bu şiddet ve kaos ortamından uzak durmaya çalışan bir grup Japon’a. Onların ne Rusya-Ukrayna savaşı umurlarında, ne İsrail-Filistin savaşı.
Onlar ABD’nin Japonya’yı teslim olmaya zorlamak için 1945’te Hiroşima ve Nagazaki’ye attığı atom bombalarının travmasını hala atlatamamış bir grup sivil toplum örgütü.
Yani, Hiroşima ve Nagazaki nükleer bombardımanlarından kurtulup bugüne kadar hayatta kalmış olanlar ile ölenlerin yakınlarının oluşturdukları 'Nihon Hidankyo' adlı kuruluş bu yılın 'Barış Ödülü' sahibi oldu.
'Nihon Hidankyo'nun kuruluş amacı üç temel amaç üzerinden anlatılıyor:
1-Nükleer savaşın önlenmesi, nükleer silahların ortadan kaldırılması, nükleer silahların tamamen yasaklanması ve ortadan kaldırılması için uluslararası bir anlaşmanın imzalanması ile bu hedefe ulaşmak için uluslararası bir konferansın toplanması.
2-Atom bombasının verdiği hasarın, yol açtığı savaş ve yıkımın, bombayı kullanan devlet tarafından tazmin edileceğinin garanti altına alınması.
3-Mevcut önleyici politikaların güçlendirilmesi.
Haklı olarak 'Nükleer savaşa hayır!' diyorlar. Ancak, 'Konvansiyonel savaşlar'a pek itirazları yok. Ya da o konuda suskunlar.
Haydi, 'Kabul' diyelim; ya Suriye iç savaşında bol bol örneğini ya da trajedisini gördüğümüz kimyasal silahlar? Ya yine bölgemizde sıkça kullanılan (Halepçe katliamı, İrak-Irak savaşında binlerce can alan veya sakat bırakan saldırılar gibi) biyolojik silahlar? Japon sivil toplum örgütünün görüş alanına onlar da mı girmiyor?
Neyse…
Nobel Barış Ödülü ne yazık ki savaşları önleyemiyor.
Japon sivil toplum örgütüne 2024 Barış Ödülü’nün verildiği saatlerde İsrail savaş uçakları Beyrut’un merkezini vurdu. Hepsi de sivil 22 kişi öldü.
Yine aynı saatlerde Gazze, Batı Şeria, Ukrayna’da onlarca kişi daha hayatını kaybetti.
Acaba, 'Barış' yerine 'Savaş' ödülü mü vermeli.
Kimbilir savaşların önlenmesinde belki daha caydırıcı olur…
Mail: erdalsafak029@gmail.com
YAZARIN DİĞER YAZILARI
BÜLTEN ABONELİĞİ
Hemen bülten abonesi olun yeni haberlerden anında haberdar olun!