AK Parti 3 Kasım 2002 Seçimlerine Girerken Ne Sözler Vermişti? Yorumsuz -5
Ak Parti’nin 3 Kasım 2002 seçimleri için yayınladığı beyannameden yaptığım alıntılardan oluşan dizinin beşini bölümünde günümüzün en yakıcı iki sorunundan biri olan işsizlikle mücadele için verilen sözleri aktarıyorum. Hemen hatırlatayım, ikinci en yakıcı sorun elbette enflasyon, daha doğrusu hayat pahalılığı.
İşte AK Parti’nin girdiği ilk seçimde tek başına iktidara geldiği 3 Kasım 2002 seçimleri için yayınladığı beyannamede, “İşsizliğin önlenmesi” başlığı altında sıralanan vaatler…
---
Vatandaşlarına çalışarak geçinmelerini sağlayacak iş imkanları oluşturmak, çağdaş devletin temel görevlerindendir. Genç bir nüfusa sahip olan ülkemiz, artan nüfusa yetecek istihdam alanı açamamaktan kaynaklanan “yapısal işsizlik” sorunu ile karşı karşıyadır. Bu sorunların çözümlenmesi ve işsizliğin azaltılması için aşağıdaki tedbirler alınacaktır:
• Ekonomik büyüme, istihdamı artırma ve işsizliği azaltmanın en temel yoludur. Yerli ve yabancı sermayenin ülkemizde yatırım yapması özendirilerek, makro ekonomik ortamda, sürdürülebilir büyüme sağlanacaktır.
• Ulusal ekonomi stratejisi belirlenirken tam istihdam hedef alınacak, bu hedef gözetilerek ekonomik büyümeye, reel sektör yatırımlarına ve üretime dönük politikalar geliştirilecektir.
• Ülke gerçeklerine ve teknolojik gelişmelere cevap verecek bir insangücü planlaması yapılacak, mesleki ve teknik eğitime ağırlık verilecektir. Her yaştaki işsiz ve mesleksiz kişilerin, ilgilerine, yeteneklerine ve fiziki özelliklerine uygun meslek sahibi olabilmeleri amacıyla kısa süreli eğitim ve danışmanlık hizmetleri etkin hale getirilecektir.
•Kırsal kesimde tarım dışı iktisadi faaliyetlerin ve tarıma dayalı sanayiin gelişmesine ağırlık verilecek, tarım alanındaki ihtiyaç fazlası aktif ve verimi düşük işgücünün, mesleki eğitimden geçirilerek sanayi sektörüne ve verimli hizmet alanlarına kaydırılması yönünde politikalar uygulanacaktır.
•Kişilerin mesleki nitelikleri bakımından güvenilir bir belgeye sahip olmasını sağlayacak Ulusal Meslek Standartları Kurumu Kanunu bir an önce çıkarılacak, Ulusal Meslek Standartları ve Belgelendirme Sistemi hayata geçirilecektir.
•Standart dışı esnek çalışma biçimleri, ülke şartlarına ve uluslararası kriterlere uygun yasal düzenlemeye kavuşturulacaktır.
•İstihdamdan alınan vergiler ve primler gözden geçirilerek, gerekli önlemler alınmak suretiyle, haksız rekabete yol açan kayıt dışı istihdam ve yabancı kaçak işçi çalıştırılması önlenecektir.
•İstihdam yaratmadaki etkinlikleri ve esneklikleri, konjonktürel dalgalanmalara uyum kabiliyetleri, bölgeler arası gelişmişlik ve gelir farklılıklarının giderilmesindeki önemleri dikkate alınarak, KOBİ’lerin gelişmesi desteklenecektir.
• Emek-yoğun bir sektör olması ve beraberinde yüzü aşkın alt sektörleri harekete geçirmesi nedeniyle inşaat sektörünü canlandırıcı önlemler alınacaktır.
•Çocuk işçiliği ile etkin bir biçimde mücadele edilecek, çocukların sadece mesleki eğitimleri nedeniyle istihdam edilmesine izin verilecektir.
Mail: erdalsafak029@gmail.com
YAZARIN DİĞER YAZILARI
BÜLTEN ABONELİĞİ
Hemen bülten abonesi olun yeni haberlerden anında haberdar olun!