Ak Parti’nin 3 Kasım 2002 seçimleri için yayınladığı beyannameden yaptığım alıntılardan oluşan dizinin dördüncü bölümünde yolsuzlukla mücadele konusunda verilen sözleri aktarıyorum.

 

İşte AK Parti’yi tek başına iktidar getirecek o seçim arefesinde yolsuzlukla mücadele için vaat edilenler…

 

---

 

Yolsuzluk, “kamu imkanlarının kişisel çıkarlar için kötüye kullanılması”dır. Sosyal, ekonomik, kültürel, siyasal ve her şeyden önemlisi ahlaki çöküntü ve çürümüşlüğün ürünü ve göstergesi olan yolsuzluk, halkın bürokrasiye, siyaset kurumuna ve genel olarak devlete ve adalete güven duygusunu zayıflatmaktadır. Hızlı ve çarpık şehirleşme, gelir dağılımındaki adaletsizlik, kamu yönetiminin aksaklıkları, hukuk ve adalet sisteminde yaşanan sorunlar ile genel olarak ahlaki yozlaşma yolsuzlukların temel sebepleri arasında sayılabilir. Yoksulluğun ve gelir dağılımındaki dengesizliğin temelinde yolsuzlukların yattığı, son yıllarda açıkça görülmüştür.

 

Vatandaşın partimizden beklentisine uygun olarak yolsuzlukla mücadelede cesur adımlar atılacaktır. Yolsuzluğun önlenmesinde temel öncelik, siyasetin ve kamu yönetiminin yolsuzluktan arındırılması olmalıdır. Yolsuzluktan arındırılan siyaset ve kamu yönetimi, toplumsal düzeyde yolsuzluğun kaynağının kurutulmasına yönelik önlemler alma şansına kavuşacaktır. Bu mücadele yapılırken toplumun temiz kalmış geniş kesimleri ve sivil toplum örgütleri sorunun çözümüne katılarak, mücadele topluma mal edilmelidir. Kamunun kaynak dağıtım mekanizmalarında yolsuzluğun azaltılabilmesi için vergi, ihaleler, devlet yardımları, krediler, teşvikler, sübvansiyonlar, gümrük işlemleri, işe alma, terfi ve tayinlerde, siyaset-sermaye ilişkilerinde şeffaflık sağlanmalıdır. Esasen hukuk devleti ilkesi tam anlamıyla hayata geçirildiğinde ve devlet asli görevlerine döndüğünde kamu kesimi rant dağıtma mekanizması olmaktan çıkacaktır. Üretimden çekilen devletin, rekabetçi piyasa koşullarında düzenleyici ve denetleyici işlevinin ön plana geçmesi ile kamudaki rant kapıları kendiliğinden kapanacaktır.

 

Yolsuzlukla mücadele çerçevesinde AK Parti aşağıdaki önlemleri alacaktır.

 

•Siyasetçilerin ve kamu yöneticilerinin mal varlıkları şeffaf hale getirilecek, görevden ayrıldıktan sonra yapılamayacak işler hakkındaki mevzuat geliştirilerek titizlikle uygulanacaktır.

 

•Siyasetin finansmanının şeffaf hale getirilmesi ve objektif kriterlere bağlanması için Siyasi Partiler Yasasında gerekli düzenlemeler yapılacaktır.

 

•Kamunun bütün iş ve işlemlerinde şeffaflık asıl, gizlilik istisna olacaktır.

 

•Son yıllarda ülkemizde büyük boyutlara ulaşan, halkın devlete olan güvenini sarsan, ülkemizin uluslararası imajını zedeleyen yolsuzluk olaylarının ortaya çıkarılması ve suçluların cezalandırılması için gerekli idari ve hukuki önlemler alınacaktır.

 

•Kamu yönetiminde gereksiz yere genişletilen “gizlilik kültürü” ile mücadele edilecektir. “Vatandaşın Bilgi Edinme Hakkı Kanunu” hızla çıkarılacak ve kamu kuruluşlarının evrak akış sistemleri ve karar alma süreçleri yeniden düzenlenecektir.

 

•Kamu ihale sisteminde son dönemlerde yapılan değişiklikler, yolsuzluk faktörü dikkate alınarak gözden geçirilecek ve ihale sistemi AB normlarına uygun olarak iyileştirilecektir.

 

• Özelleştirme, bankacılık reformu, mahalli idareler reformu gibi yapısal önlemler ile kamu rant dağıtma mekanizması olmaktan çıkarılacak, vatandaşın kendi kaynaklarını koruma çabası desteklenecektir.

 

•Kamu yönetiminde kırtasiyecilik ve bürokratik formaliteler azaltılacak mevzuat sadeleştirilecek ve bu şekilde yolsuzluğun en önemli bahanelerinden biri olan hizmetin gecikmesi sorunu çözümlenecektir.

 

•Yolsuzluk konusundaki cezalar ağırlaştırılacak, hukuki süreç hızlandırılarak, yolsuzlukların adalet sistemine gölge düşürmesi önlenecektir.

 

•Kamuda denetim birimleri arasındaki karmaşık yapı sadeleştirilecek, performans odaklı etkin bir denetim yapılması yönünde tedbirler alınacaktır. Bu kapsamda, denetim elemanlarının bağımsızlığı sağlanacak ve kamuda denetime kapalı alanlar en aza indirilecektir.

 

•Kamu yöneticilerinin atanmasında teknik yeterliliğin yanı sıra, dürüstlük de temel bir ölçüt olarak dikkate alınacak ve tam anlamıyla liyakat sistemi hayata geçirilecektir.

 

•Siyasal sistem, medya, yargı sistemi, kamu yönetimi, sivil toplum ve özel sektör temsilcilerinin katkısı ile yolsuzluk sorununa çok boyutlu çözümler aranacak ve gelişmelerin açıkça izlendiği mekanizmalar kurulacaktır.

 

• Türkiye’nin, Avrupa Konseyi çerçevesinde oluşturulan Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubuna (GRECO) katılımı sağlanacak, Konsey tarafından hazırlanan Yolsuzluklar Hakkında Ceza Hukuku Sözleşmesi ile Yolsuzluklar Hakkında Medeni Hukuk Sözleşmesi imzalanarak onaylanacaktır. Yolsuzlukların önlenmesinde uluslararası işbirliğine önem verilecektir.

 

Mail: erdal.safak@outlook.com


YAZARIN DİĞER YAZILARI