5 VİZYONER LİDER SAYESİNDE DEMİRYOLLARI İLE BAŞLADIK 5 MUHTEŞEM KÖPRÜYE VE HARİKA OTOYOLLARA GELDİK ŞİMDİ SIRA TÜRKİYE YÜZYILI’NDA!

 

Büyük Atatürk, Cumhuriyet’in 10’uncu yıldönümü kutlamalarında ne diyordu?

 

“Yurttaşlarım; az zamanda çok büyük işler yaptık. Bu işlerin en büyüğü, temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan, Türkiye Cumhuriyeti’dir.

 

Bundaki muvaffakiyeti Türk milletinin ve onun değerli ordusunun bir ve beraber olarak azimkârane yürümesine borçluyuz.

 

Fakat yaptıklarımızı asla kâfi göremeyiz. Çünkü daha çok ve daha büyük işler yapmak mecburiyetinde ve azmindeyiz. Yurdumuzu dünyanın en mamur ve en medeni memleketleri seviyesine çıkaracağız. Milletimizi en geniş refah, vasıta ve kaynaklarına sahip kılacağız. Millî kültürümüzü, muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkaracağız.

 

Bunun için, bizce zaman ölçüsü, geçmiş asırların gevşetici zihniyetine göre değil, asrımızın sürat ve hareket mefhumuna göre düşünülmelidir. Geçen zamana nispetle, daha çok çalışacağız. Daha az zamanda, daha büyük işler başaracağız. Bunda da muvaffak olacağımıza şüphem yoktur.”

 

Ve de ne deniyordu 10’uncu Yıl Marşı’nda?

 

“Çıktık açık alınla on yılda her savaştan; On yılda on beş milyon genç yarattık her yaştan; Başta bütün dünyanın saydığı başkumandan, Demir ağlarla ördük anayurdu dört baştan.”

 

--- ---

 

“Muasır”, yani “Çağdaş” medeniyetler seviyesine ulaşmak için önce yol gerekiyordu. Köyleri, kasabaları, şehirleri, kısacası Edirne’den Kars’a kadar Türkiye’yi bir uçtan öbürüne bağlayacak yol ağı.

 

O dönemde yol deyince akla demiryolu geliyordu. Çünkü karayolu ihtiyacı yaratacak kadar motorlu araç yoktu.

 

Örneğin, 1926 yılında yapılan sayımda ülke çapında 3.200 otomobil, 1.200 civarında kamyon ve 400 motosiklet vardı.

 

1923-1950 arasında yılda ortalama 250 kilometre olmak üzere 3.764 kilometre demiryolu döşendi.

 

1950’den, Adnan Menderes liderliğindeki Demokrat Parti iktidarından itibaren demiryolları ikinci plana itildi, 2003’e kadar sadece 945 kilometrelik ray döşendi.

 

Neden? Çünkü, İkinci Dünya Savaş ısonrasından itibaren, ABD’nin Marshall Programı’nın da katkısıyla Türkiye hızlı karayolu taşımacılığına evrildi.

 

O yüzden de Menderes’ten başlayarak karayolu inşasına önem ve öncelik verildi.

 

Hiç unutmuyorum; rahmetli gazeteci-yazar Çetin Altan 1959 yılındaki bir yazısında Anadolu’yu otomobille baştan başa dolaştığını ve Menderes’in Türkiye’yi muhteşem bir karayolu ağına kavuşturduğunu anlatmıştı.

 

Ondan sonraki yönetimler de, ama özellikle rahmetli Turgut Özal iktidarında Türkiye karayolundan otoyol sınıfına atladı. Ve de Türkiye’nin “Muasır medeniyetler seviyesi”ne ulaşmasının simgesi haline gelen Boğaziçi köprülerine.

 

Bugün adı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olan ilk köprü, Yani “Boğaziçi Köprüsü” Süleyman Demirel’in eseriydi. Ama hizmete açmak ona nasip olmadı: 12 Mart 1971 askeri muhtırasıyla iktidardan uzaklaştırıldığı için Boğaz’ın bu ilk gerdanlığını Cumhuriyet’in 50’nci yıldönümünden bir gün sonra 30 Ekim 1973’te dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk açtı.

 

Çünkü, 14 Ekim 1973’de yapılan genel seçimlerden Bülent Ecevit liderliğindeki CHP birinci parti olarak çıkmıştı ama hükümetin kurulması aylar alacaktı.

 

İkinci köprü, yani Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, rahmetli Başbakan ve 8’inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın mirası. 3 Temmuz 1988’de hizmete girdi. Köprüden ilk geçen Turgut-Semra Özal oldu. BMW marka aracın direksiyonundaki Özal’ın köprüden geçerken “Semra Hanım, haydi bir kaset koy da neşelenelim” cümlesi siyasi tarihimize geçti.

 

Üçüncü köprü, yani Yavuz Sultan Selim Köprüsü ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eseri. “Dünyanın en geniş köprüsü olan Yavuz Sultan Selim 26 Ağustos 1916’da hizmete açıldı.

 

Erdoğan’ın iki köprüsü daha var:

 

1-1915 Çanakkale Köprüsü: 18 Mart 2022’de hizmete girdi. Dünyanın en uzun orta açıklığına sahip asma köprüsü.

 

2- Osman Gazi Köprüsü: 30 Haziran 2016 akşamı Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Türk motosiklet pilotu Kenan Sofuoğlu’nun katıldığı törenle açıldı. 1.550 metre orta açıklığı ve 2.682 metre toplam uzunluğu ile dünyanın dördüncü en uzun açıklıklı dünyanın en büyük dördüncü asma köprüsü.

 

--- ---

 

Özetlersem, Türkiye 5 vizyoner, yani vizyon sahibi lider sayesinde bugünlere geldi: Mustafa Kemal Atatürk, Adnan Menderes, Süleyman Demirel, Turgut Özal ve Recep Tayyip Erdoğan.

 

Türkiye Yüzyılı’nın harçlarını bu 5 lider kardı.

 

5’i de Türk ulusunun kalbinde sonsuza kadar yaşayacak.

 

Mail:erdal.safak@outlook.com


YAZARIN DİĞER YAZILARI