BÖYLE BİR SAVAŞ ÇIĞIRTKANLIĞI İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI’NDAN BU YANA GÖRÜLMEDİ

 

Avrupa’da birkaç aydır felaket tellalları cirit atıyor. Sözde hepsi de akıllı uslu, kelli felli adamlar. Affedersiniz, politikacılar. Dahası, ya savunma bakanı, ya dışişleri bakanı, ya da genelkurmay başkanı.

 

Ve hepsi de tıpkı “Bremen Mızıkacıları” gibi aynı telden çalıyorlar: “Rus ayısı bize saldırmaya hazırlanıyor!”

 

Bu korku iklimini körükleyenlerden birkaç örnek vereyim. Tarih ve önem sırası gözetmeden. Sadece aldığım notlardan yola çıkarak, bir özet yapacağım.

 

Önce bir hatırlatma: Rusya’nın Avrupa’ya saldırabileceğini ilk iddia eden en Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius oldu.

 

Onu hemen ardından peş peşe Belçika, İsveç, Polonya, Romanya, Danimarka, Norveç ve İngiltere genelkurmay başkanları izledi.

 

NATO sözcüleri geri kalır mı? Rob Bauer (NATO Askeri Komitesi Başkanı) topu havada kaptı ve “Tüm Avrupa halkları belirsiz bir geleceğe bugünden hazırlanmalı” diyerek imdat frenini çekti.

 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bir adım ileri gitti: “Ey Avrupa ülkeleri hızla silah üretimini artırın. Barış zamanının düşük tempolu üretiminden çatışma döneminin hızı üretimine geçin, stoklarınızı artırın. Dahası Rusya ile onlarca yıl sürebilecek bir savaşa hazırlanın!”

 

Eh, artık felaket tellallarının açıklamalarına geçebilirim…

 

---

 

-Litvanya Dışişleri Bakanı Gabriellus Landsbergis: Rus saldırısına hazırlanmak için ne kadar zamanımız kaldığını bilmiyoruz. Ancak, Rusya’nın “Pearl Harbor” benzeri bir saldırısı olasılığına karşı hızla hazırlanmak zorundayız.

 

-Romanya Genelkurmay Başkanı Gheorghita Vlad: Putin Ukrayna’dan sonra öncelikle Moldova’ya, daha sonra da Batı Balkanlar’daki ülkelere saldıracak. Kaybedecek bir saniyemiz bile yok. Savaşa hazırlıksız yakalanmamak için gecemizi gündüzümüze katmak zorundayız.

 

-Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius: Rusya önümüzdeki 5-8 yıl içinde NATO ülkelerine yönelik kapsamlı operasyonlar başlatacak. 30 yıllık barış döneminden sonra savaşa doğru sürükleniyoruz. Savaşa hazır olmak için hazırlıklarımızı hızlandırmalıyız. (Not: Alman ordusunun olası bir Rus saldırısına karşı gizlice hazırlık yaptığı ortaya çıktı. Senaryoya göre, Putin, 200 bin ihtiyatı daha silah altına alacak ve öncelikle Baltık ülkelerini hedef alacak. Nasıl? Estonya, Letonya ve Litvanya’daki Rus azınlıkları kışkırtarak. Sonraki hedef Polonya ile Litvanya arasında yer alan ve Belarus’u Avrupa’daki Rus toprağı Kalilingrad’a bağlayan Rus kilometre uzunluğundaki koridoru ele geçirmek olacak. Ne zaman? Önümüzdeki Kasım ayındaki ABD seçimleri sırasında. Çünkü, başkanlık seçiminden sonra ABD’de birkaç hafta lider boşluğu yaşayacak. )

 

-İsveç Genelkurmay Başkanı Micael Byden: Ey İsveç halkı savaşa hazırlanın. Güvenliğimiz İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana hiçbir zaman bu kadar büyük bir tehlikeyle karşılaşmamıştı. Rusya, İsveç için bir tehdit oluşturuyor.

 

-Hollanda Kara Kuvvetleri Komutanı General Martin Wijnen: Rusya ile savaş olasılığını çok ciddiye almak zorundayız. Toplumumuz da kendini bu ihtimale karşı hazırlamalı.

 

-Belçika Genelkurmay Başkanı Amiral Michel Hofman: Rusya ile savaş pek de uzakta değil. Tüm Avrupa acilen bu savaşa hazırlanmalı ve kendini savunacak yeteneğe ve güce sahip olduğunu Rusya’ya göstermeli.

 

-Polonya Ulusal Güvenlik Bürosu Şefi Jacek Siewiera: NATO’nun olası bir Rus saldırısına hazırlanmak için önünde sadece 3 yıl var. Ama Rusya saldırıyı 10 yıl sonrasına öteleyebilir.

 

-Estonya Dış İstihbarat Şefi Kaupo Rosin: Rusya önümüzdeki 10 yıl içinde Avrupa’da savaşa hazırlanıyor. Bu saldırıya hazırlıksız yakalanmak istemiyorsak NATO tüm üyeleriyle topyekun seferber olmalı.

 

-Danimarka Savunma Bakanı Troels Lund Poulsen: Rusya bir NATO üyesine önümüzdeki 3-5 yıl içinde saldırabilir.

 

Listeyi daha da uzatmak o kadar kolay ki…

 

Ama gereği var mı?

 

Kopya kağıdı konulmuş gibi aşağı-yukarı aynı açıklamaları yapan, aynı cümleleri kuran bu kadar “Yetkili” herhalde yeterli olsa gerek.

 

Sonra geldi, ağızdaki baklayı çıkarmaya…

 

Onu da bir sonraki yazıya bırakayım.

 

Mail: erdal.safak@outlook.com


YAZARIN DİĞER YAZILARI