İzmir’e, daha doğrusu, biraz da çok ama çok sevdiğim Fransa’nın Cote d’Azur’deki Nice kentine benzettiğim Karşıyaka’ya alışmaya çalışıyorum.

 

Ne var ki, gençliğimi geçirdiğim kente o kadar yabancılaşmışım ki…

 

Ayrıca kent de bana o kadar yabancılaşmış ki…

 

El yordamıyla, ayaklarımın ucuna usulca ve dikkatlice basarak öğrenmeye çalışıyorum. (Not: İstanbul’da olduğu gibi İzmir’de, Karşıyaka’da da kaldırımlar düzensiz, hatta tuzaklarla dolu. İstanbul’da, Balmumcu’da olduğumuz yıllarda özellikle kışları, yağmur veya kar yağdığında yerlerinden sökülen kaldırım taşlarına çarpmamak için neler çekerdim…)

 

Ve çarşıda, dükkanlarda, o kadar bilmediğim veya unutmuş olduğum kavramlarla karşılaşıyorum ki, bazen ciddi biçimde bocalıyorum.

 

İşte bir örnek…

 

 

--- ---

 

“Fırına gidip bir simit rica ettim. Tezgahtar sordu:

 

-Simit mi, gevrek mi?

-İkisi de aynı şey değil mi?

-Elbette değil. Herhalde siz yenisiniz.

-Evet, İstanbul’dan yeni geldik. Daha doğrusu döndük.

-Haaa, anladım. O nedenle farkı bilmiyorsunuz.

-Nedir o fark?

-Özetle: İstanbul’da simit satılır, İzmir’de ise hem simit, hem gevrek.

 

Sonra tezgahtaki iki tepsiyi gösterdi:

 

-Bakın, bu tepsidekiler simit, bundakiler ise gevrek.

-Farkı yine anlayamadım.

-Anlatmam uzun sürer. Bu da sırada bekleyen müşteriler için ayıp olur. En iyisi siz Google’a girin ve farkı kendiniz araştırın.

 

Tavsiyesine uydum. İşte, uzmanlarına göre, simit ile gevrek arasındaki fark. Daha doğrusu farklar.

 

--- ---

 

MALZEME:

 

Simit: Şekerli, sütlü ve yağlı mayalı hamurdan hazırlanır. Hamuru daha kalın ve yumuşak olur.

 

Gevrek: Nohut mayasıyla hazırlanır. İçine süt ve şeker konulmaz. Su, yağ, tuz ve nohut mayası karıştırılarak unla yoğurulur. Hamuru daha sert ve çıtır olur.

 

PİŞİRİLİŞİ:

 

Simit: Halka şekli verilip susamla kaplanır ve fırına verilir. Susamları hamura bastırmak için su kullanılır. Son yıllarda hamuru susamla kaplamak için su yerine pekmezi tercih edenler de bulunuyor.

 

Gevrek: Hamura simitte olduğu gibi halka şekli verilir ve pekmezin içine atılıp 10 dakika kadar pişirilir. Kaynayan pekmezden alınan halkalar susama batırılır ve fırında 30 dakika kadar daha pişirilir. İki kez pişirildiği için, çok daha çıtır ve gevrek olur.

 

GÖRÜNÜŞ:

 

Simit: Bükülerek şekillendirilir.

 

Gevrek: Avuç içinde düz olarak şekillendirilir.

 

PEKİ BAŞLICA FARK NE? CEVAP: İÇERİK VE PİŞİRME TEKNİĞİ

 

Simit: Hamurun pekmezlenmesi işlemi ön pişirme olmadan yapılır. Pekmezlenince susama bulanır, tavaya dizilir ve fırına verilir.

 

Gevrek: Hamur yoğurulup 5-10 dakika bekletilir. Kaynayan pekmez dolu kazanlarda ön pişirme yapılır. Sonra susama atılır. Şekil verilip odun ateşinin kullanıldığı fırına atılır.

 

--- ---

 

Elbette simit ile gevreğin tadları arasında biraz fark var. Bu farkı en iyi meraklıları anlayabiliyor. Meraklıları? Elbette İzmirliler.

 

Çünkü, İstanbul’da sadece simit satılıyor veya tüketiliyor; İzmir’de ise hem simit, hem gevrek. İstediğini seç! Veya bir gün simit ye, ertesi gün gevrek!

 

Mail: erdal.safak@outlook.com


YAZARIN DİĞER YAZILARI