OrtaçaÄŸ Ä°skeletinde Demir Ä°mplantlı El Bulundu!

Almanya’nın Freising bölgesinde yapılan arkeolojik kazılarda bir keÅŸifle karşılaşıldı: 15’inci yüzyıldan kalma bir iskeletin bir elinin kesildiÄŸi ve hemen yanında bir demir implant bulunduÄŸu görüldü. Bu, geçmiÅŸti engelli veya sakat insanların hayatlarını nasıl sürdürebildiklerine iliÅŸkin önemli ipuçları veriyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Ä°skelette önce analizle, daha sonra karbon-14 testiyle yapılan incelemelerde adamın 30’lu yaÅŸların üstünde olduÄŸu anlaşıldı. Ancak yaÅŸadığı dönemle ilgili tahminler biraz geniÅŸ bir zaman dilimini kapsıyor: 1450 ile 1620 yılları arası.

 

Bununla birlikte, o dönemin savaÅŸlarla dolu olduÄŸu biliniyor. Sorun, demir implantlı adamın savaÅŸta mı, yoksa bir kazada mı elini kaybettiÄŸi… O dönemde insanların yaralarını ve organ kayıplarını onarabilmek için zamanın tıbbi çarelerine baÅŸvurdukları da bilgilerimiz arasında.

 

İskeletin radyografisinde, kopan elin yerine uygulanan iprotezde 4 parmağın bulunduğu, bir doğal parmağın yerinde durduğu tespit edildi. Protez bu doğal parmak sayesinde elde tutunabiliyordu.