Bilim insanları küresel ısınmanın Antarktika’nın ekosistemini nasıl değiştirdiğini belirlemek için, kıtanın güney kutup bölgesinde yer alan Signy adasının bitki örtüsünü incelediler. Sonuç: Doğada inanılmaz ve de son derece hızlı bir değişim yaşanıyor.
Fenoreporter - Dış Haberler Servisi
Antarktika, dünyanın geri kalan bölgelerinden iki kat daha hızlı ısınıyor ve buzulların yerini bitkiler alıyor. İncelenen adada, bir çok bitki türünün kendiliğinden ortaya çıktığı ve büyüdüğü gözlendi. Özellikle iki çiçekli bitki türü inanılmayacak bir gelişme gösterdi: Son derece elverişsiz iklim koşullarına uyum sağlamayı başarmış olan bu çiçekli bitkiler, sıcaklıkların artmasının da etkisiyle son 10 yılda eskisinin 10 katı hızlı büyüdüler ve yayıldılar.
Bilim insanları küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle Antarktika’nın ekosisteminin alt-üst olduğunu ve bunun henüz bir başlangıç sayılabileceğini belirttiler. Bitki örtüsünün değişmesi bugüne kadar Antarktika’nın doğal bitki örtüsü olan yosunlar ve mantarlarla beslenen küçük canlı hayvanların varlığını da tehlikeye atıyor.
Bilim adamları en çok, Antarktika’nın insandan kaynaklanan çevre değişimine hedef olmasından korkuyorlar. Korkunun nedeni: Araştırmacıların ve turistlerin getirdikleri tohumlarla, ayakkabılarına, giysilerine araçlarına yapışmış parazitlerle, Antarktika’nın istilacı türlerle işgal edilmesi.