Himalayalar'daki İskelet Gölü Yıllardır Bir Sırrı Saklıyor!

Himalayalar’da 5 bin metre yükseklikteki Roopkund gölünün sırrı bugüne kadar çözülemedi. Kutsal kabul edilen gölün soğuk sularında yüzlerce iskelet yatıyor

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

1942 yılında keşfedilen gölde yapılan bilimsel araştırmalarda, iskeletlerin değişik dönemlerden ve farklı etnik kökenlerden insanlara ait olduğu belirlendi. Teknolojideki ve arkeolojideki gelişmeler bu esrarı çözmek için yeni ufuklar açıyor. Ancak bu gelişmeler bile bugüne kadar gölün esrar perdesini aralamaya yetmedi.

 

Himalayalar’ın karlı zirvelerinde, Nanda Devi ulusal parkı sınırları içinde bulunan göl, Hintliler tarafından kutsal ruhların buluştuğu yer kabul ediliyor, ayrıca çeşitli dini festivaller düzenleniyor. Roopkund gölünde ve çevresinde kadın, erkek, çocuk yüzlerce iskeletin bulunmasından sonra bilim insanlarından oluşan ekipler söz konusu iskeletlerin kökenlerini ve ölüm nedenlerini belirleyebilmek için kolları sıvadılar.

 

Önce 1950 yılında antropologlar bölgeyi ziyaret etti ve ancak bir felaketin bu kadar çok insanı öldürebileceği sonucuna vardı. Daha sonra bir başka bilimsel ekip Roopkund gölü esrarını çözme kararlılığıyla bölgeye gitti. 10 yıllık araştırma sonunda 2019’da vardıkları sonucu açıkladılar. Ama gölün esrarı çözüleceğine daha da yoğunlaştı.

 

Karbon 14 testiyle yapılan incelemede bin yıllık fark olduğu ortaya çıktı. En eski iskeletler 6’ncı yüzyıldan kalmaydı, diğerleri 10’uncu yüzyılda ölmüştü, en yenileri ise 19’uncu yüzyılın kalıntılarıydı. Bilim insanları ayrıca çeşitli iskeletlerin genomlarını incelemek için DNA örnekleri aldılar. Genomların analizi şaşırtıcı sonuçlar verdi. Gölde ve çevresinde bir çok etnik grubun iskeletleri bulunuyordu: Hintliler, Doğu Akdeniz, özellikle Girit ve günümüz Yunanistan’ında yaşamış olanlar, Güney-Doğu Asya kökenliler.

 

Bilim insanları bu etnik çeşitliliğin, Roopkund gölünün dünyanın her yerinden ziyaretçi çektiği sonucuna vardılar. İlginç bir nokta daha: İskeletlerin çevresinde hiçbir silah, ticari mal, kurbanların bir salgın nedeniyle öldüklerini gösterecek herhangi bir mikrop bulunamadı. Araştırmalar ve sonuçları şimdilik bu noktada. Yani, gölün sırrının çözülmesinde hemen hiç ilerleme sağlanamadı.