Elektrik Ve DoÄŸalgaza GörülmemiÅŸ Zam!

Son dönemde Rusya Ukrayna savaşı ile birlikte yükselen enerji sıkıntısı sonrası doÄŸalgaz ve elektriÄŸe yüklü miktarda zam yapılırken zam öncesi tüm faturalara 1000 TL ödeyen bir ailenin zam sonrası sadece doÄŸalgaz için 1000 TL ödeyeceÄŸi ifade edildi. 

 

Son dönemde Rusya Ukrayna savaşı ile birlikte yükselen enerji sıkıntısı sonrası doÄŸalgaz ve elektriÄŸe yüklü miktarda zam yapılırken zam öncesi tüm faturalara 1000 TL ödeyen bir ailenin zam sonrası sadece doÄŸalgaz için 1000 TL ödeyeceÄŸi ifade edildi.  

 

Sözcü gazetesinden Gamze Bal’ın haberine göre; Sene başında tüm faturalarının toplamına 1000 TL ödeyen bir aile, bu kış sadece doÄŸalgaza 1000 TL ödeyecek. Ä°ÅŸte elektrik ve doÄŸalgaza bugün itibarıyla yapılan son zamların vatandaÅŸa faturası... Eylül ayına yeni elektrik ve doÄŸalgaz zamlarıyla girilmesi, son bir yılda vatandaşın yüzde 180’i, sanayicinin yüzde 430’u aÅŸan enerji zamlarına maruz kalmasına yol açtı.

 

Bugünkü zamlar, eylül ayı itibarıyla dört kiÅŸilik bir ailenin ortalama elektrik faturasının 346,90 TL’den 416,3 TL’ye çıkmasına neden olacak. Bu da elektrik faturasının bir önceki aya göre 69,4 TL, sene başına göre de 196,6 TL birden artması demek.

 

Ä°stanbul’da yaÅŸayan dört kiÅŸilik bir ailenin ortalama doÄŸalgaz faturası ise eylül itibarıyla 436 TL’ye yükselecek.

 

Sozcu.com.tr’ye konuÅŸan TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu BaÅŸkanı OÄŸuz Türkyılmaz, kış aylarına gelindiÄŸinde sadece doÄŸalgaz faturasının aylık 900-1000 TL’ye çıkacağını söyledi.

 

SADECE ELEKTRÄ°K VE DOÄžALGAZ FATURASI 852 TL

 

EPDK ve BOTAÅž, bugün itibarıyla konutlarda kullanılan elektriÄŸe yüzde 20 zam yapılırken; konutlarda kullanılan doÄŸalgaza yüzde 20,4, sanayide kullanılan doÄŸalgaza ise yüzde 50,8 zam yapıldığını duyurdu.

 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası’nın hesaplamasına göre, Ä°stanbul’da yaÅŸayan dört kiÅŸilik bir ailenin aylık elektrik, doÄŸalgaz, su, telefon ve internetten oluÅŸan tüm faturalarının toplamı 2022 Ocak’ta 997,6 TL idi. Bu tutar Ankara’da yaÅŸayan bir aile için ise 1025 TL’ye ulaÅŸmıştı.

 

Gelinen noktada, 2022 Eylül itibarıyla ise sadece elektrik ve doÄŸalgaz faturaları 850 TL’yi aÅŸacak.

 

ZAMLAR 2018’DEN BU YANA YÜZDE 1000’Ä° AÅžTI

 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu BaÅŸkanı OÄŸuz Türkyılmaz’ın sozcu.com.tr’ye yaptığı deÄŸerlendirmeye göre, yıl içindeki doÄŸalgaz zamları konutlar için yüzde 119,5’i bulmuÅŸ oldu.

 

Bu oran birinci kademe küçük iÅŸletmelerde yüzde 219,2 iken, ikinci kademe büyük iÅŸletmelerde yüzde 51,5 ve elektrik üretim amaçlı tarife için ise yüzde 273,6.

 

Türkyılmaz, yapılan zamların kur krizinin baÅŸladığı 2018’e göre kıyaslandığında ise, son 4 yılda konutta kullanılan doÄŸalgazın yüzde 313, birinci kademe iÅŸyerinde kullanılan doÄŸalgazın yüzde 620.5, ikinci kademe iÅŸyerinde kullanılan doÄŸalgazın ise yüzde 1071,5 zamlandığı bilgisini verdi.

 

NÄ°HAÄ° ÜRÜN FÄ°YATLARINA DA YANSIYACAK

 

Sozcu.com.tr’ye konuÅŸan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Eski Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Sakarya ise, son bir yılda meskenlerde kullanılan elektrikte birinci kademeye yüzde 89,5, ikinci kademeye ise yüzde 184,2 zam geldiÄŸini aktardı.

 

Sakarya’nın aktardığına göre bu oran, tarımsal sulamada yüzde 142,5 ve ticarethanelerde yüzde 174,2 ila yüzde 265,6 aralığında iken, sanayide kullanılan elektriÄŸe son bir yılda yapılan zam yüzde 433,1’e ulaÅŸtı.

 

Eylül itibarıyla yapılan zamları ‘yüklü bir zam, altından nasıl kalkılır bilmiyorum’ sözleriyle deÄŸerlendiren Sakarya, “Enerji maliyetleri, tarifeler üzerinden vatandaÅŸa yükleniyor. Sanayideki zam da dikkat çekici. Bu, sanayicinin ürettiÄŸi her türlü malın yine zamlanacağının iÅŸareti. Bu yüzden vatandaÅŸ sadece enerji zamlarıyla deÄŸil, diÄŸer zamlarla da maÄŸdur olacak” dedi.

 

AZAMÄ° FÄ°YAT LÄ°MÄ°TÄ° DE ARTTI: YENÄ° ZAMLARIN Ä°ÅžARETÄ°

 

Sakarya, EPDK’nın son kararlarına bakıldığında, enerji zamlarının devam edeceÄŸine yönelik iÅŸaretler olduÄŸuna dikkat çekti.

 

Üretim ÅŸirketlerinin gün öncesi piyasası ve dengeleme güç piyasasında ürettikleri elektrik enerjisi için, saatlik bazda, megavat saat başına verecekleri tekliflerdeki azami fiyat limitlerinin de artırıldığı bilgisini veren Sakarya, bunun ne anlama geldiÄŸini ÅŸöyle anlattı:

 

“2020 Mart’ta 600 TL, 2021 sonunda 2 bin TL olan megavat saat başına bu fiyat, bugün 4 bin 800 TL’ye çıktı. Yani 2020’ye göre 8 kat, 2021 sonu-2022 başına göre 2.4 kat artmış oldu.

 

Dolayısıyla bu fiyat tekliflerinde makasın açılması, üretim ÅŸirketlerinin teklif ettikleri toptan satış fiyatlarının bu rakamlara göre teklif vermesine, bu da faturalara yansıyan üretim maliyetlerinin artmasına yol açacak. Dolayısıyla bu geliÅŸme de yeni zam haberleri olarak karşımıza çıkacaktır. Bu iÅŸ artık gerçekten çığrından çıktı.”