Yapay zeka sayesinde tıp dünyasında da köklü değişikliklerin kapısı aralandı. Teknoloji bilim insanlarının 60 yıl sonra ilk yeni antibiyotiklerini keşfetmelerini sağladı. Yeni bir bileşimden oluşan bu buluş, her yıl dünyada binlerce kişinin ölümüne neden olan ilaçlara dirençli bir bakterinin yok edilmesini ve antibiyotiklere dirençle mücadelede önemli bir aşamanın geçilmesi anlamına geliyor.
Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi
ABD’deki “Massachusetts Institute of Technology” (MIT) üniversitesinde medikal mühendislik bölümünde görev yapan Profesör James Collins, “Bazı moleküllerin iyi bir antibiyotik olabileceği fikrinden yola çıktık” dedi ve anlattı:
“Çalışmamız zamandan ve kaynaklardan tasarruf imkanını sağlıyor, ayrıca bir kimyasal yapının bugüne kadar görmediğimiz bileşimini analiz etmemize olanak veriyor.”
21 araştırmacının imzasını taşıyan sonuçlar “Nature” dergisinde yayınlandı. Ekip önce yeni bileşimin faaliyetini ve zehirli olup olmadığını belirlemek için “Derin öğrenme” denilen yöntemi kullandı.
(Not: “Derin öğrenme” bir veya daha fazla katman içeren yapay sinir ağlarını ve benzeri makineleri öğrenmek için algoritmalara dayalı bir çalışma alanı. Yani, en az bir tane yapay sinir ağının kullanılmasına ve bir çok algoritma ile bilgisayarın eldeki verilerden yeni veriler elde edilmesine dayanır. Daha özeti, eldeki verileri değerlendiren yapay zeka bunlardan yeni veriler üretebilir.)
“Derin öğrenme” seçeneği potansiyel ilaç adaylarını belirlemek, özelliklerini keşfetmek ve ilaç üretimine geçiş sürecini kısaltmak için tıbbi araştırmalarda son dönemde sıkça kullanılıyor. Bu habere konu olan araştırmada, bilim insanları “Metisilin” antibiyotiğine direnç gösteren bakteriye odaklandılar. Bunun için yapay zeka yardımıyla 39 bin bileşimi incelediler. Daha sonra sonuçları ve ayrıntıları modele eklenen yeni bileşimlerin yapısına eklediler.
Sonuç harikaydı. Son antibiyotiğin keşfinden yaklaşık 60 yıl sonra yeni bir antibiyotik sınıfının ilk örneği elde edildi.