Vücudumuzun Gerçek Yaşını Bir Kan Testiyle Öğreneceğiz!

Elbette insanın kaç yaşında öleceğini bilmek mümkün değil. Ama yakında vücudun kaç yaşında olduğu öğrenilebilecek.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

ABD’nin Pensilvanya eyaletindeki Pittsburgh Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi kanda var olan biyolojik işaretler sayesinde metabolizmanın gerçek yaşının belirlenebileceğini, böylece bazı hastalıklara karşı erken önlem alınabileceğini keşfettiler.

 

Biyolojik yaş, hücrelerin yıpranmasına bağlı. Şöyle tanımlanıyor: “Bir kişinin organlarının anatomisine ve işlevselliğine, ayrıca herhangi bir stresle baş etmesini sağlayabilecek fizyolojik rezerv miktarına bağlı bir kriter.” Teorik olarak biyolojik yaş ile kronolojik yaş arasında pek fark olmaması gerekiyor. Ancak bazı etkenler (Stres, beslenme, fiziki aktivite eksikliği) vücudun kronolojik yaştan daha hızlı yaşlanmasına neden oluyor.

 

Bu yeni araştırma, biyolojik yaşın ölçülmesinde önemli bir ilerleme anlamına geliyor. Bilim insanları 65 yaş üstündeki iki grup insanı karşılaştırdılar. Bir grup sağlıklıydı, öbürü ise biyolojik olarak daha yaşlıydı. Önce iki gruba da hafif bir egzersiz yaptırdılar. Daha sonra bu çaba sırasında metabolizmanın ürettiği 25 tür maddenin (Hücrelerin çalışması için gerekli moleküller) iki ayrı gruptaki insanlarda farklı olduğunu gördüler.

 

Bu moleküller hücrelerin dinçliğini ve çoğalma yeteneğini gösteriyordu. Böylece gruplarda yer alanların biyolojik yaşını yüzde 68doğrulukla hesaplayabildiler. Bu buluşun basit bir kan testiyle daha genç (Örneğin, 30 yaşında) insanların biyolojik yaşının tespit edilmesine, böylece ileride ortaya çıkabilecek kronik hastalıklara karşı çok erken önlem alınmasına imkan vereceği belirtiliyor.



Etiketler: