Vitaminler saÄŸlığımız için çok önemli ama ne yazık ki, bünyemiz tarafından üretilmiyor, Peki, bu koÅŸullarda yeterince vitamin aldığımızdan nasıl emin olabiliriz.
Fenoreporter - Dış Haberler Servisi
Cevap: YaÅŸa ve tüketimlerinin ölçüsünün etkileyebileceÄŸi risklere baÄŸlı.
Vitaminler, adlarının da belirttiÄŸi gibi (Not: Latince’de “Hayat” anlamına gelen “Vita” sözcüÄŸünden türetildi), saÄŸlığımız için olmazsa olmaz denecek kadar hayati bir öneme sahip. Çünkü, bünyemizde bir çok kimyasal reaksiyona katkıda bulunuyorlar. Ancak, yukarda da belirttiÄŸimiz gibi, bünyemiz nasıl vitamin üretileceÄŸini bilmiyor.
O nedenle vitamin kaynaklarına, yani besin maddelerine eriÅŸmek hayati bir önem taşıyor. Özellikle vitamin deposu olan meyvelere.
Aslında dengeli bir beslenme bir çoÄŸumuz için yeterli vitamin almaya yetiyor. Ancak toplumun bazı kesimlerinin saÄŸlıklarını korumaları için ek vitamine ihtiyaçları bulunuyor.
Vitaminlerin saÄŸlık için bu kilit rolü, milyonlarca kiÅŸide takviye vitamin almayı takıntıya dönüÅŸtürdü.
ABD’de yayınlanan bir araÅŸtırmada, ek vitamin arayışında olanların çok büyük bir çoÄŸunluÄŸunun saÄŸlığına özen gösteren, sigara içmeyen, alkolü ölçülü tüketen, dengeli beslenen varlıklı kesimden olduÄŸunu ortaya koydu. Oysa yine araÅŸtırmalara göre, beslenme sorunu yaÅŸamayanların bu tür ek vitamin desteÄŸi almalarının tıbbi açıdan hiçbir faydası yok.
Tam tersine, yiyeceklerinden yeterince vitamin alanların ilaçlar yoluyla ek vitamin arayışına girmeleri tehlikeli sonuçlara götürebilir: “Aşırı vitamin yüklenmesi”.
ÖrneÄŸin “D vitamini” takviyesi saÄŸlığınızı bozabilir. Aynı ÅŸekilde, örneÄŸin, bir anne adayının hamilelik sürecinde aşırı “A vitamini” tüketmesi, bebeÄŸin saÄŸlığı için sorunlar yaratabiliyor. Sigara içenlerin, veya geçmiÅŸte sigara içmiÅŸ olanların “A vitamini” kullanmaları ise akciÄŸer kanserini tetikleyebilir.
Peki, kimler besin dışı ek vitamin kullanmalı?
Ä°deal olan tüm bu proteinlerin beslenme yoluyla alınması. Ama bazen bu pek mümkün olmuyor. ÖrneÄŸin sosyo-ekonomik açıdan sıkıntılı olan kesimler. Bunlar sürekli beslenme yetersizliÄŸiyle karşı karşıya oldukları için, takviye vitaminle tedavileri gerekiyor.
Ek vitamine ihtiyaç duyan bir baÅŸka kesim: YaÅŸlılar. Daha az besin tükettikleri, “B12 vitamini” gibi saÄŸlıkları için gerekli destekleri yiyeceklerinden yeterince almadıkları için, onlara da vitamin tabletleri veya kapsülleri gerekebiliyor.
Bir baÅŸka grup: Hamile kadınlar. Onların ek “Folik asit”, yani “B9 vitamini”ne hitiyaçları var. Bu vitamin beynin deformasyonu riskini azaltıyor.
Ve nihayet, alkolizm, idrar zorluÄŸu, çölyak gibi hastalıkları olanlar da “B9 vitamini” kullanabilir.
Buna karşılık, saÄŸlığınız yerindeyse, iyi besleniyorsanız, takviye vitaminin kesinlikle hiçbir faydası yok. Tam tersine, durduk yerde başınıza dert açabilirsiniz.