Türkiye'deki Deprem HAARP'ın Operasyonu Mu? Sismik Savaş Mı Başladı? Rusya'dan Açıklama!

Türkiye'deki deprem yapay mı? HAARP'ın operasyonu mu? Sismik savaş başladı mı? Sosyal medyada Amerika ve NATO ile ilgili komplo teorileri tartışılmaya devam ederken, Türkiye'deki depremlerle ilgili spekülasyonlar için Rus araştırmacı değerlendirmelerde bulundu. Peki Türkiye'deki deprem yapay mı? HAARP'ın operasyonu mu? Sismik savaş başladı mı? Cevaplar haberimizde..

 

Türkiye'deki deprem yapay mı? HAARP'ın operasyonu mu? Sismik savaş başladı mı? Sosyal medyada Amerika ve NATO ile ilgili komplo teorileri tartışılmaya devam ederken, Türkiye'deki depremlerle ilgili spekülasyonlar için Rus araştırmacı değerlendirmelerde bulundu. Peki Türkiye'deki deprem yapay mı? HAARP'ın operasyonu mu? Sismik savaş başladı mı? Cevaplar haberimizde..

 

Türkiye'deki deprem yapay mı? HAARP'ın operasyonu mu? Sismik savaş başladı mı?

 

TimeTurk’un aktardığı habere göre, Bazı medya ve sosyal ağlarda, Türkiye'de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen yıkıcı ve ölümcül depremlerin ABD ve NATO tarafından kullanılan sismik silahların yol açtığı ile ilgili 'komplo teorileri'ne Rus araştırmacı cevap verdi. Geçen hafta meydana gelen ve Türkiye'yi sarsan ölümcül ve şiddetli yıkıcı depremle ilgili son günlerde bazı medya ve sosyal ağlarda öne sürülen 'komplo teorileri' en çok konuşulan konuların başında geliyor. Depremle ilgili komplo teorileri Türk basınında olduğu kadar dünya basınında da geniş yer buluyor.

 

Rus 'm24.ru' haber sitesinde "Doğa değil, silahlar mı? Türkiye'deki deprem yapay olarak oluşmuş olabilir mi?" başlıklı haberde, geçen hafta Türkiye'de meydana gelen ölümcül ve yıkıcı depremler ele alındı. Gazetenin haberinde, "Depremden kısa bir süre önce çekilen bir video internette dolaşıyordu: Görüntüler, gökyüzündeki gizemli flaşlarla aydınlatılan Türk şehirlerinden birini gece gösteriyor. Birçok kullanıcı, bunun bilinmeyen silah kullanımının etkisi olduğunu öne sürdü. Ayrıca Türk sosyal ağları, Ocak ayının sonunda İsveç'teki aktivistlerin cumhuriyet büyükelçiliği önünde Kuran'ı nasıl yaktığını aktif olarak tartışıyor. Ardından Türkiye'de terör saldırısı tehdidi nedeniyle altı Avrupa ülkesinin konsolosluklarının çalışmaları askıya alındı. Bir başka "argüman" da Amerikan savaş gemisi ‘USS Nitze'nin depremden bir gün önce İstanbul kıyılarına gelmiş olmasıydı. Birçoğu, tüm bu olayların tesadüfi olmadığına inanıyor" denildi. Rus Profesör cevap verdi: Deprem yapay mı, doğal mı? Fiziksel ve Matematiksel Bilimler Doktoru, St. Petersburg Devlet Üniversitesi Profesörü Vladimir Troyan ise, Türkiye'yi sarsan depremle ilgili ortaya atılan teoriler hakkında, "Bu kadar güçlü bir deprem için koşulları yapay olarak yaratmanın dünyada hiçbir yolu yok" dedi. Rus Uzman, "Türkiye'deki depremler tektonik plakaların hareketiyle ilişkili doğal süreçlerden kaynaklandı. Arap plakasında ve neredeyse tüm Türkiye'nin üzerinde bulunduğu Anadolu plakasında bir kayma oldu" dedi.

 

"Türkiye'deki deprem hareketini tetikleyen şeyi, şu anda bilim adamları tarafından araştırılıyor" diyen Rus Profesör Troyan, "Bir hipotez, bu günlerde Ay ile Dünya arasında minimum bir mesafe olduğu yönündedir. Bu olduğunda, plakaların hareket etmesine neden olabilecek belirli yerçekimi süreçleri meydana gelebilir. Ama bu sadece bir tetikleyici. Depreme hazırlık kayalar seviyesinde gerçekleşir, bir süre gerginlik birikir. Yani burada bir komplo olamaz, bunlar tamamen doğal olaylar" dedi. Rus Uzman, depremden önce meydana gelen ışık parlamalarla da bilimsel bir açıklama bulabileceğini belirterek, "Bunlar üst atmosferde meydana gelen iyonosferik süreçlerdir. Deprem olmadan da meydana gelebilirler” dedi. Rus Uzmana göre, birçok bilim adamı iyonosferdeki bazı elektromanyetik süreçlerin depremlerin habercisi olabileceğini kabul ediyor. Ancak bu bağlantının hiçbir zaman kanıtlanmadığı söyledi.

 

Başka bir Rus Askeri uzman Alexander Khrolenko ise Rus kanalında yaptığı açıklamada şunları söyledi:

 

“Savaş kullanımı açısından, bu silahların kullanılıp kullanılmadığı elbette burada kanıtlanamaz. Bunun nasıl mümkün olduğunu gelecek gösterecek. Bana öyle geliyor ki, Türk gazetelerinin yazdıklarını kesinlikle inkar etmek mümkün değil. Ayrıca Amerikalıların çok derin bir kuyuya attığı olası bir nükleer bomba patlaması hakkında da yazıyorlar. Bu patlamanın mevcut tektonik faylar boyunca harekete neden olduğu iddia ediliyor. Böylece Amerika Birleşik Devletleri, dış politikası ve Rusya ile çatışma konusunda Batı'ya yakışmayan duruşu nedeniyle inatçı Türkiye'yi cezalandırma kararı almış olabilir.”

Rusya Bilimler Akademisi Jeoloji Enstitüsü neotektonik ve modern jeodinamik laboratuvarı başkanı Egor Zelenin de, "Küçük bir etkiyle dengeyi bozmak muhtemelen mümkün, ancak öngörülebilir bir sonuca neden olmak kesinlikle mümkün değil" dedi. Rusya Bilimler Akademisi Fizik ve Matematik Bilimleri Doktoru O. Yu. Schmidt Alexei Zavyalov da Türkiye ve Suriye'deki depremler ile kötü niyet arasında bir bağlantı görmüyor. Ama bir çekince koyuyor: teorik olarak mümkün. Türkiye'deki Deprem bir HAARP operasyonu mu? Deprem sonrası atılan birçok tweette, “Türkiye'deki deprem, NATO veya ABD'nin Türkiye'ye yönelik bir cezalandırıcı operasyonu (HAARP) gibi görünüyor” denildi. Yine depremden hemen sonra paylaşılan bir videoda, deprem sonrası gökyüzünü aydınlatan ışık parlamalarının yıldırım çarpmalarında ortaya çıkan ışık parlamalarını benzemediği ileri sürüldü. Uzmanlar Reuters'e yaptığı açıklamada ise, Türkiye'deki son depremin Yüksek Frekanslı Aktif Auroral Araştırma Programı (HAARP) adlı eski bir ABD askeri programından kaynaklanmadığını ve sosyal medyada dolaşan iddiaların aksine HAARP'ın depremlere neden olan hava durumu değiştirme yeteneklerine sahip olmadığını söyledi.

 

Çok sayıda uzman Reuters'e, HAARP'ın bu tür yeteneklere sahip olmadığı için Türkiye'deki veya herhangi bir yerdeki depremden sorumlu olamayacağını söyledi. Alaska Fairbanks Üniversitesi'ndeki HAARP program yöneticisi Jessica Matthews ise, Reuters'e "HAARP sahasındaki araştırma ekipmanının doğal afetler yaratamayacağını veya büyütemeyeceğini" belirterek, "Türkiye'de yaşanan son deprem ve trajik can kaybı, doğal afetlerin yol açabileceği tahribatı gözler önüne seriyor" dedi. Cornell Üniversitesi'nde Thomas R. Briggs mühendislik profesörü olan David Hysell'e göre HAARP, diğer radyo vericilerinin çoğundan daha büyük bir radyo vericisidir ve HAARP'ın deprem yaratması teorik olarak mümkün değildir.

 

Colorado Boulder Üniversitesi'ndeki Atmosfer ve Uzay Fiziği Laboratuvarı'nda (LASP) araştırma bilimcisi olan David Malaspina da, Reuters'e HAARP'ın radyo dalgalarının güçlü bir AM radyo yayın istasyonuna benzediğini ve "bilinen bir mekanizma olmadığını" söyledi.

"AM radyo yayını depreme neden olabilir" diyen Malaspina, "Bu tür radyo dalgalarının yerin 1 cm'den daha altına nüfuz ettiğini, depremlerin ise çok daha derin olduğunu belirterek, “Türkiye'deki 2023 Depremi 17 km aşağıdan kaynaklandı.” dedi. Boston Üniversitesi'nde ( burada ) elektrik ve bilgisayar mühendisliği araştırma görevlisi Toshi Nishimura ise, yapay radyo dalgaları yerel olarak üst atmosferi gerçekten rahatsız edebilir, ancak Güneş'in neden olduğu rahatsızlıkla karşılaştırılabilir. "Yapay dalgaların çok daha güçlü rahatsızlıklar yaratabileceğine ve yerel sismik koşulları etkileyebileceğine" dair herhangi bir bilimsel kanıtın farkında olmadığını da sözlerine ekledi. Dahası, şu anda "yerden radyo dalgaları gönderip bir şehri tam olarak vuracak bir teknoloji yok" diyen Nishimura, "Radyo dalgalarının uzaktaki sismik koşulları etkilemesi mümkün görünmüyor." yorumunda bulundu. "Deprem sırasında yıldırım yaygındır” İnternette paylaşılan videolarda, "Depremlerde yıldırım düşmesi normal değildir" iddiasına cevap veren Nishimura, HAARP'ın da "yıldırım yaratamayacağını" söyledi.

 

Nishimura, Deprem Işıklarının "elektrik hatlarında veya elektrik şebekelerinde depremler nedeniyle kesintiye uğradığında kıvılcımlar tarafından yaratıldığını" belirterek "Muhtemelen çevrimiçi videolarda görünen şey buydu" dedi. Nishimura, internette paylaşılan videoda hiç yıldırım düşmemiş olabileceğini söyledi. Nishimura, "Işıkları kısa süre sonra elektrik kesintisi izledi" dedi ve ışıkların "elektrik hattı ve elektrik şebekesi arızasıyla ilgili olduğunu" öne sürdü.

 

"Video, o gece havanın bulutlu olduğunu gösteriyor. Işık uzaydan gelmiyor, yerden geliyor ve bulutlar tarafından yansıtılıyor,” diyen Nishimura. "Işıklar ayrıca gök gürültülerini de içermiyor, bu da onların yıldırım çarpması olmadığını gösteriyor" yorumunda bulundu. Utah Üniversitesi'nde ( burada ) elektrik ve bilgisayar mühendisliği profesörü olan Jamesina Simpson ise, Reuters'e, Deprem Işıkları olarak bilinen bir fenomenin aslında "oldukça yaygın" olduğunu belirterek, ancak "Yıldırımların, HAARP operasyonlarıyla bağlantılı olduğunun farkında değilim" dedi.

 

Boston Üniversitesi'nde Türkiye'deki depremin kırılma sürecini araştıran Rachel Abercrombie ise, komplo teorilerine karşı çıkarak depremlerin insan yapımı olmadığını söyledi. Abercrombie, "Hiç kimse kasıtlı olarak herhangi bir kesinlikte büyük bir deprem yaratma yeteneğine sahip değil. Büyük su rezervuarları inşa etmek ve hidrokarbon çıkarma ve jeotermal enerji projeleri ile ilgili hidrolik kırma ve atık su enjeksiyonu gibi çeşitli insan faaliyetleri depremlere neden olabilir, ancak asla bu kadar büyük olamaz." dedi. U.S. Geological Survey'den bir jeofizikçi olan Jessica Turner de, aynı fikirde. Turner, "Türkiye'de iyi bilinen (fay) bir sistem üzerinde meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki bir depremi insanlar olarak üretmek gerçekten zor olacaktır. Mevcut insan faaliyetinin muhtemelen yapamayacağı kadar çok enerji açığa çıktı" dedi. Sonuç olarak; uzmanlar, Türkiye'de 6 Şubat'ta meydana gelen depremin bir HAARP operasyonunun sonucu olmadığını, çünkü HAARP'ın depremleri tetikleyecek kapasiteye sahip olmadığını söylüyor.