Tıp Dünyası Şaşkın! İnanılmaz Bir Hastalık! Böbrekleri İdrar Yerine Alkol Üretiyor!

ABD’de bir kadının organ nakli yapılması talebi, doktorlar tarafından alkolik olduğu gerekçesiyle reddedildi. Oysa gerçek farklıydı: İdrarındaki yüksek alkol oranı mesanesinde bir mayanın fermantasyonundan (Not: Gıdaların kimyasal olarak çürümesi demek) kaynaklanıyordu. Bu da onu idrarında kendiliğinden fermantasyon olan ilk hasta olarak tıp tarihine geçiriyordu,

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Daha önce “Bağırsak sistemi fermantasyonu” denilen bir sendromla karşılaşıldı. Bu sendrom ağzına bir damla bile içki koymamış insanların sarhoş olmaları şeklinde ortaya çıkıyor. Bağırsakta gelişen ve şekeri alkole dönüştüren mayalar, tıp literatürüne girdi. Söz konusu kadın ise mesanedeki fermantasyon nedeniyle gerçek anlamıyla idrar yerine alkol boşaltan ilk vaka oluşturdu.

 

61 yaşındaki kadının öyküsü karaciğer nakli olmak için organ bekleyenler listesine adının yazılması için başvurmasıyla başladı. Çünkü ileri bir siroz ve kontrolden çıkmış diyabet ile boğuşuyordu. Sorun, analizleri devamlı olarak idrarında yüksek alkol gösteriyordu. Ne kadar? Cevap: Desilitrede 180 miligram. Bu önemli ölçüde içki tükettiği anlamına geliyordu. Kadın ağzına bir damla bile içki koymadığını söylese de organ nakli bekleyenler listesine başvurusu iki kez reddedildi. Ona önce alkol tedavisi görmesi öğütlendi.

 

Kadın üçüncü kez başvurduğunda Pittsburgh Üniversitesi hekimleri başlangıçta yine aşırı alkol tüketimi kuşkusuna kapıldılar. Ama kadının ısrarı sonucu doktorlarda ilk kuşku uyandı. Çünkü kadın hiçbir sarhoşluk belirtisi göstermiyordu, oysa idrarındaki alkol oranı onun zilzurna sarhoş olmasını gerektiriyordu. Üstelik idrarında alkolün çözülmesiyle ortaya çıkan organik maddelerin eseri bile yoktu.

 

Sonunda doktorlar, idrarda yüksek oranda “Hiperglikosori” (Kan dolaşımında yüksek miktarda glikoz) buldular. Diyabet hastaları için normal bir durum ama yine de tıp açısından kuşku uyandırıcı. Ve nihayet analizlerde yüksek oranda maya da ortaya çıktı. Araştırmacılar raporlarında “Tüm bu bulgular bizi mesaneyi dolduran mayaların şekeri alkole dönüştürüp dönüştürmediği sorusuna cevap aramaya yöneltti” diye yazdılar.

 

Mesnede tespit edilen “Candida glabrata” adlı maya doğal çevrede bol olarak görülüyor. Bira mayasına çok yakın bir şey. Ağzın mikrop florasında, bağırsaklarda, vajinada ve ciltte yuvalanabiliyor. Aslında zararsız bir maya ama riskli hastalarda kan dolaşımı sistemine sızdığında ya da anormal çoğalıp vücudun başka bölümlerine yayıldığında çok ciddi mantar enfeksiyonuna yol açıyor.

 

Kadında maya mesaneyi işgal etmişti ve şekeri alkole dönüştürüyordu. Bu da idrar yerine alkol boşalmasına neden oluyordu. Ne yazık ki, kadının mesanesini mayadan temizlemek mümkün olmadı. Tek teselli: Karaciğer nakli bekleyenler listesine alındı.



Etiketler: