Terlemek İstemiyorsanız Bu Yiyeceklerden Uzak Durun!

Baharatlı yemeklerin terlettiği biliniyor. Ancak belki bir bölümünü bilmediğiniz çok sayıda besin de terlemeye yol açıyor. İşte özellikle sıcak havalarda uzak durmanız gereken yiyecekler…

 

Fenoreporter - Sağlık Servisi

 

1-Kafein zengini içecekler: Kafein sinir sistemini uyarıyor, kalp atışlarını hızlandırıyor, tansiyonu yükseltiyor. Tüm bunlar da terlemeyi getiriyor. Sadece kahve ve çay değil enerji içecekleri de bu sınıfa giriyor.

 

2-Şeker zengini yiyecekler: Şeker tüketmek kan şekerini kamçılıyor, bu da bünyeyi strese sokuyor. Bünye de bu baskıyı yenmek için ter üretiyor.

 

3-Narenciye: Portakal, mandalin, greyfurt çok sevilen yaz besinleri. Ancak bu meyvelerdeki yüksek asit oranları bazı kişilerde vücut ısısını artıyor, bu da terlemeye yol açıyor.

 

4-Protein zengini besinler: Protein, sağlıklı beslenme için olmazsa olmaz şartlardan. Çünkü kasların güçlenmesi onlara bağlı. Ancak çok tüketilirse, “Beslenmenin ısıma etkisi” denilen bir olguya yol açıyor. Bu durumda bünye sindirim için daha çok enerjiye ihtiyaç duyuyor, bu da vücut ısısını yükseltiyor.

 

5-Tıpta bir de “Et teri” denilen bir kavram var. Protein zengini et veya mangalda pişirilmiş et ürünler tüketilirken bünye bunların sindirimi için daha çok süreye ve daha çok enerjiye ihtiyaç duyuyor. Bu da terletiyor.

 

6-Zencefil ve sarımsak: Zencefil ve sarımsak bir çok yemeğin lezzetini artırıyor. Ancak terletiyor. Çünkü kan dolaşımını hızlandırıyor, bu da vücut ısısını yükseltiyor.

 

7-İşlenmiş yiyecekler: Son araştırmalar işlenmiş yiyeceklerin, özellikle de şarküteri ürünlerinin kalp krizi riskini artırdığını kanıtladı. Bu ürünler ayrıca içerdikleri baharat nedeniyle bünyeyi terletiyor.

 

8-Tuzlu yiyecekler: Piknikte, deniz veya havuz kenarında patates kızartması veya çips atıştırmak keyfi artırmayı sağlayabilir. Ama dikkat; bu ürünlerdeki tuz, bünyenin onu atması için daha hızlı çalışmasını, dolayısıyla da terlemeyi getirebilir.

 

9-Çok sıcak veya buzlu yiyecek-içecekler: Vücut ısısına göre çok daha sıcak veya tam tersine çok soğuk yiyecek ve içecekler, bünyeye daha çok enerji harcattığı için terlemeye neden oluyor. O nedenle yaz aylarında çok sıcak veya çok soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçınılması tavsiye ediliyor.



Etiketler: