Dünyayı Bekleyen Yeni Salgın Tehlikesi! Hindistan'da Yayılan Nipah Virüsü!

Hindistan’ın güney-batısındaki Kerala eyaletinde 14 yaşındaki bir erkek çocuÄŸu Nipah virüsünden hayatını kaybetti.

 

Fenoreporter - Sağlık Servisi

 

Kerala eyaleti hükümetinin SaÄŸlık Bakanı Veena George bölgede en az 60 kiÅŸinin daha aynı hastalığa yakalanmış olabileceklerini açıkladı.  Bu hastaların hepsi tecrit edildi ve tüm saÄŸlık kontrolleri yapıldı.

 

Kerala eyaletinde yaÅŸayan 35 milyon kiÅŸiye ihtiyatlı olmaları, kamuya açık alanlarda maske takmaları ve bu hastalık nedeniyle hastaneye kaldırılanları ziyaret etmemeleri uyarısında bulunuldu.

 

Bir virüs hastalığı olan ve son derece bulaşıcı bir özelliÄŸi bulunan Nipah, hayvanlardan insanlara geçiyor.

 

Hastalığa yol çan virüs ilk kez 1998’de Malezya ile Singapur arasında evcil domuzlarda tespit edildi. O dönemde yetkililer virüsün yayılmasını önlemek için, bir milyonu aÅŸkın domuzu itlaf ettiler.

 

Aslında virüsün taşıyıcıları yarasalar. Ancak domuzlar aracılığıyla insanlara geçiyor. O da virüslü besin maddelerini insanların tüketmesiyle oluyor.

 

Dünya SaÄŸlık Örgütü, Nipah’ı öncelikle mücadele edilmesi gereken hastalıkların ilk sıralarına yerleÅŸtirdi.

 

Virüs bünyede hepsi de çok ciddi bir dizi etkide bulunuyor: Solunum yollarında enfeksiyon, beyin iltihabı gibi… Bunların hepsi de ölümcül tehlike oluÅŸturuyor.

 

Bugüne kadar bu hastalığa karşı hiçbir aşı geliÅŸtirilemedi.

 

Üstelik birkaç gün önce ölen çocuk, hastalığın ilk kurbanı deÄŸil. 2023 Eylül’ünde Hindistan SaÄŸlık Bakanlığı, 6 kiÅŸide bu hastalığı belirlediklerini, 2’sinin hayatını yitirdiÄŸini açıkladı. Dünya SaÄŸlık Örgütü o tarihte bunun 2001’den bu yana Hindistan’ı vuran 6’ncı Nipah dalgası olduÄŸunu duyurdu.

 

Kerala eyaleti hızlı kentleÅŸmeye ve insanlara konut alanı açmak için hızla ormansızlaÅŸmaya sahne oluyor. Bu da yaÅŸam alanlarını yitiren hayvanları, insanlarla iç içe bir hayata zorluyor. Sonra da sıra hayvanlardaki virüslerin insanlara geçmesine geliyor.



Etiketler: