Şeker Hastalığına İyi Gelen 8 Gıda Nelerdir?

Youtube'da yayınladığı sağlık videolarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü Youtuber Şifabul, yayınladığı videosunda şeker hastalığına iyi gelen 8 gıda hakkında detaylı bilgiler verdi. 

 

Diyabet, kısaca kanda yüksek miktarda şeker bulunduğunda oluşan bir hastalıktır. Aşırı susama, sık idrara çıkma, yorgunluk, açıklanamayan kilo kaybı ve tekrarlayan enfeksiyonlar, sık görülen diyabet belirtileridir. Eğer tedavi edilmezse kalp-damar hastalıkları, böbrek yetmezliği, körlük, felç, ayak yaraları, duyu kayıpları, sık enfeksiyonlar, yara iyileşmesinde gecikme ve cinsel sorunlar gibi uzun süreli hastalıklara neden olabilir. Diyabete karşı alınabilecek en önemli önlemler az işlenmiş sağlıklı gıdalar tüketmek ve kiloya dikkat etmektir. Bazı gıdalar kan şekerini dengeler ve kalbi hatta görme yetinizi diyabetin zararlı etkilerine karşı koruyan besinler içerir.

 

İşte size diyabeti kontrol altına almanızı sağlayan sekiz gıda:

 

1) Ispanak

Amerikan Diyabet Kurumu düzenli olarak ıspanak tüketilmesini önermekte. Vitamin ve mineral yönünden zengin ıspanak çok düşük bir glisemik endekse sahip. Ayrıca ıspanak  çok az karbonhidrat içerdiğinden diyabetliler için ideal bir yiyecek.

 

2) Brokoli

Brokolide bulunan sülforafan bileşeni birkaç iltihap giderici etkiyi birden tetikleyerek kan şekerini kontrol etmenizi sağlar. Bunun yanı sıra damarları diyabetin neden olduğu kardiyovasküler hasarlara karşı korur.

 

3) Zeytinyağı

Zeytinyağı içerdiği doymamış yağlar nedeniyle en sağlıklı yağlardan biri olarak kabul ediliyor. Zeytinyağı İçerdiği Omega 3 ve Omega 9 yağ asitleriyle kan damarlarının esnekliğini korur. Özellikle natürel sızma zeytinyağında doğadaki en güçlü antioksidanları içeren tirosol ve fenolik bileşenleri bulunur.

 

4) Tatlı patates

Tatlı patates diyabet hastaları için karbonhidrat yönünden iyi bir gıdadır. Tatlı patatesin glisemik endeksi oldukça düşüktür. Makul miktarlarda tatlı patates tükettiğinizde diyabet hastası olsanız bile kan şekeriniz sağlıklı bir seviyede kalacaktır.

 

5) Yaban mersini

Yaban mersini hem çözülmeyen hem de çözülebilen lifler içerir. Çözülmeyen lifler bedendeki yağı atmaya yardımcı olurken çözülebilen lifler kolesterol ve glikoz seviyelerini düşürür. Yaban mersininde ayrıca antosiyanin adlı doğal bitki bileşenleri bulunur.  Bu bileşenin insülin üretimini arttırarak kan şekerini düşürdü iddia edilmektedir.

 

6) Domates

Domates C, A ve K vitamini deposudur. Ayrıca potasyum, manganez lif, krom ve B1 vitamini içerir. Düşük karbonhidrat içeriğiyle domates şeker seviyenizi kontrol etmekte önemli rol oynar. Ayrıca düşük karbonhidrat içeriği daha az kaloriye sahip olduğundan kilo vermede yardımcıdır.

 

7) Tarçın

Tarçın çok kuvvetli antioksidan özellikleri olan bir baharattır. Günde bir ila üç çay kaşığı tarçın tüketmenin kandaki glükoz seviyesini düzenlediği bulunmuştur. Tarçının hücreleri insüline duyarlı bir hale getirdiği bilinmektedir.

 

8) Hurma

Hurma, düşük glisemik endeksi ile diyabet hastalarının şeker ihtiyacını karşılamada iyi bir seçenektir. Hurmadaki karbonhidratlar anında enerji sağlar. Ayrıca hurmadaki yüksek lif oranı sindirime faydalıdır. Bu tatlı çöl meyvesi kolesterol ve yağ içermediğinden harika bir atıştırmalıktır. Hurmada pek çok faydalı mineral bulunur.

 

Detayları aşağıdan öğrenebilirsiniz.