Şeker Hastalarının Yememesi Gereken 9 Gıda Nelerdir?

Youtube'da yayınladığı sağlık videolarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü Youtuber Şifabul, yayınladığı videosunda şeker hastalarının tüketmemesi gereken 9 gıda hakkında detaylı bilgiler verdi. 

 

Youtube'da yayınladığı sağlık videolarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü Youtuber Şifabul, yayınladığı videosunda şeker hastalarının tüketmemesi gereken 9 gıda hakkında detaylı bilgiler verdi. Son dönemde yayınladığı sağlık videolarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü Youtuber Şifabul, yayınladığı videosunda şeker hastalarının tüketmemesi gereken 9 gıda hakkında detaylı bilgiler verdi.

 

Hem tip 1 hem de tip 2 diyabet insanı güçten düşüren ve hayat kalitesini bozan hastalıklardır. Diyabet kandaki şeker seviyesinin yükselmesi ile oluşur.  Pankreas görevini tam olarak yapamadığında veya hücreler pankreasın ürettiği insülini kullanamadığında şeker hastalığı oluşur. Egzersizler ve doğru gıda seçimiyle diyabet teşhisi konan kişiler kan şekerlerini makul seviyede tutabilir. Şeker hastalarının sağlıklarını koruyabilmeleri için özellikle bazı gıdalardan uzak durması gereklidir.

 

 

1. Meyve suları

Marketten alınan meyve suları glükoz seviyesini bir anda yükselten şeker ilavesi içerir. Fazla tüketildiğinde bu meyve sularının tip 2 diyabeti arttırdığı ispatlanmıştır. Bunun yerine bir meyve yemek çok daha sağlıklıdır.

 

2. Şekerli ve gazlı içecekler

Meşrubat ve enerji içecekleri bedende çok yıkıcı bir etki bırakır. İçerdikleri şeker ve kalori sağlıklı insanları bile hızla obeziteye sürükleyebilir. Özellikle kilolu kişilerde bu ürünleri tüketme alışkanlığı şeker hastalığı riskini de beraberinde getirir.

 

3. Beyaz ekmek

Beyaz ekmek istisnasız herkes için şekeri arttıran ve beden kimyasını kısa süreliğine bozan bir gıda. Ağartılmış un ve rafine nişastalarla yüklü beyaz ekmek diyabetli bir kişinin kan şekerini tehlikeli biçimde arttırabilir. Diyabetliler rafine karbonhidratlardan uzak durmalı, bunun yerine tam tahıllı ve yulaflı ürünlere yönelmelidir. Bunlar daha çok lif içerir ve kan şekerinde ani artışlara neden olmaz.

 

4. Beyaz pirinç

Araştırmalar günde bir kere beyaz pirinç yemenin tam tahıllı gıdalar yemeyle kıyaslandığında diyabet riskini %27 arttırdığını söylüyor. Beyaz pirinç bedende kolayca sindirilir ve glukoz seviyesinin aniden artmasına neden olur. Yüksek lif içeren tahıllar beyaz pirinçten çok daha faydalıdır.

 

5. Patates

Patates her ne kadar lezzetli ve doyurucu olsa da şeker hastalarının uzak durması gereken gıdalardan biridir. Patatesteki nişasta beden tarafından hızla ayrıştırılır ve kana karışır. Bu durumda kan şekerinde ani artış görülür. Aynı uyarı patates kızarması ve patates cipsleri için de geçerlidir. Bunların patatesten üretilmesi bir yana, kızartırken kullanılan hidrojenize yağ kolesterolün artmasına neden olur. Böylece patates cipsi hem diyabet hem de kalp rahatsızlığına yakalanma riskini arttırır.

 

6. Yapay tatlandırıcılar

Kurnaz pazarlama taktikleriyle şeker hastalarına yapay tatlandırıcılar satılıyor. Bunların şeker yerine güvenle kullanılabileceği söyleniyor. Halbuki değiller. Bu ürünler insülin direncini azaltarak bedene daha çok zarar veriyor. Ayrıca metabolizmayı ve kalori yakma hızını yavaşlatıyor. Şeker hastaları için bu ürünleri kullanmaktansa kontrollü olarak az miktarlarda şeker tüketmeleri çok daha iyi.

 

7. Kuru üzüm

Kuru üzüm vitamin, antioksidan ve lif yönünden zengin sağlıklı bir atıştırmalık. Ama aynı zamanda kan şekerini hızla arttırabilir. Bu nedenle şeker hastalarının uzak durması gereken bir gıdadır.

 

8. Etin yağlı kısmı

Kırmızı etin yağlı kısımları şeker hastalarına zararlı olabilir. Et yağı doymuş yağ içerir ve kalp rahatsızlığı riskini arttırır. Ayrıca bedende iltihabı arttırır.

 

9. Tam süt

Özellikle tam süt veya etiketinde tam yağlı süt ürünü yazan ürünler başta olmak üzere birçok süt ürünü doymuş yağla doludur. Bu ürünler kötü kolesterolü arttırır. Ayrıca insülin direncini kötü yönde etkiler. Badem sütü daha sağlıklı bir alternatiftir.

 

Detayları aşağıdan öğrenebilirsiniz.