Şamanizm Nedir? İslam İle Karıştırılan Şaman Davranışları Nelerdir?

Türkler İslamiyet’e geçmeden önce konar göçer bir ruha sahipti birlikte yaşamanın verdiği durumlar ile asimile oldular bunların yansımasını hep beraber inceleyelim..

 

 

Şamanizm Nedir?   

En kadim inanç sistemlerinden biridir. Asya kıtasının tamamına yayılan Şamanizm, daha çok göçebe halklar tarafından benimsenmiştir. Bu inanca göre dünya, Gök, yer ve yer altı olarak üçe ayrılır. Göktanrı inancının egemen olduğu Şamanizmde ruhlar ''İyi'' ve ''Kötü'' olmak üzere ikiye ayrılıyor. İyi ruhlarla iletişime geçmek için çeşitli ayinler düzenlenir. Yer altında yaşayan kötü ruhlardan korunmak içinse gök ve yer arasında denge kurulmalıdır. Kötü ruhlara ''Erlik'' ismi verilirken, iyi ruhların adı Ülgen'dir.

 

Şamanist Davranışları Nelerdir? 

 

1) Gidenin Arkasından Su Dökmek 

 

Yolculuğa uğurladığımız insanların arkasından su dökmektir. Bu adet bizde su gibi git su gibi gel anlamına gelir. ölen kişi için ardından dökülen su olarak değişmiştir. Şamanlardaki inanış ise ruhun geri gelmesine inanmalarıdır.

 

 

2) Kurşun Dökmek

 

Şamanizm’de “kut dökme” olarak da bilinir. Kötü ruhlardan birinin çaldığı şansı geri döndürmek için yapılan bir ayindi.

 

3) Tahtaya Vurmak

 

İstemediğimiz bir şey duyulduğunda kulağı çekip tahtaya vurma adeti Şamanizm'den gelmektedir. Ormandaki ağaçlık alanlarda kötü ruhların yaşadığı düşünülerek bu ruhlarında tahtalara sindiği varsayılırdı. Bunları kaçırmak için tahtaya vurma alışkanlığı gelişti.

 

 

4) Mevlit Okutmak

 

 

Bazı dini ritüellerin bir müziksel akışı olması, en belirgin olanlarıdır. İslam dininde Kur'an'ın müzikle okunması adeti yoktur. Mevlit olarak bildiğimiz şey; Allah ve Peygambere olan sevginin anlatıldığı 'mevlit' isimli şiirinin melodiye dökülmüş halidir.

 

5) Gece Tırnak Kesmek

 

Şamanizm'e göre insanın ruhu, kemikte ve kanda bulunurdu. Bu yüzden geceleri tırnak kesildiğinde o tırnağın şeytanın eline geçip, insanın canına zarar geleceğinden korkarlardı.

 

6) Sağ Ayakla Girmek 

 

Kapıdan çıkıp girerken önce sağ ayağın atılması yine Şamanizm'den kalmış bir adettir. Sol ayakla adım atmayı uğursuzluk olarak görürler.

 

7) Eşiğe Basmamak 

 

Orta Asya Türkleri ölülerini çadırlarının önüne gömdükleri için orada bu varlıkların yaşadığını düşünürlerdi. Bazı kavimlere göre de giriş eşiklerinde kötü ruhların yaşayıp, basan kişiye de zarar vereceğini düşünülürdü.

 

8) Nazar İnanışı 

 

Halk arasında çok yaygındır bazı kimselerin bakışlarıyla kötü enerji yayıp, karşısındaki kişiyi olumsuz etkilediğine inanılır. Nazar değmesin diye nazar boncuğu takılır. İslamda nazar boncuğunun yeri yoktur. Hatta bazı Araplar nazar boncuğunu günah saymaktadır.

 

9) Su İçerken Baş Tutmak 

 

Şamanizm'den bize kalan diğer bir gelenektir. Şamanlar, su içerken insanın aklının başından çıkacağına inandıkları için başlarını tutardı. Bu gelenek de günümüzde yaşatılmaya devam edilmektedir.

 

10)  40 Sayısı 

 

Şamanizm'den bize kalan diğer bir gelenektir. Şamanlar, su içerken insanın aklının başından çıkacağına inandıkları için başlarını tutardı. Bu gelenek de günümüzde yaşatılmaya devam edilmektedir.

 

11) Köpek Uluması

 

Şamanlar’da köpek ulumasının ölüm haberi verdiğine ve ulumayı duyan kişinin hayatının tehlikede olduğunu düşünürdü. Bu inanışla günümüzde de hâlâ köpek uluması uğursuz sayılmaktadır.

 

12) İsmini Söylemekten Korkmak

 

Eski Türkler varlığından korktukları şeylerin ismini de söylemeye korkarlardı. Bu adet günümüzde şeytan, ölüm kavramları pek kullanmayan veya cin kelimesi kullanıldığında cinlerin geleceğini düşünüp onları üç harfliler şeklinde anarak sürdürüyoruz. 

 

13) Allah Yukarıdadır 

 

Gök tanrı inancından dolayı Allah yukarıdan bakıyor denilirdi. Dua ederken yukarı bakıp ellerin gökyüzüne açılması da öyledir. Halbuki İslam dinine göre Allah her yerdedir. 

 

14) Ağaca Çaput Bağlayarak Dilek Dilemek 

 

Dilek tutmanın kökeni, Şamanizm’e dayalıdır. Şamanlar ağaçları yaşamın sembolü olarak gördüklerinden olarak gördüklerinden dolayı belirli ağaçlara kumaş parçalarını bağladıklarında o an ki tuttukları dileğin gerçekleşeceğine inanırlardı.

 

15) Mezar Taşı 

 

Mezarlara taş dikilmesi, mermerden yapılarla taşın sanat eseri haline getirilecek kadar süslenmesi İslamiyet kökenli değildir. Hatta İslam dinine göre cesedin en kısa zamanda doğada kaybolmasını sağlamaktır.