Norveç'in Hediye Ettiği Noel Ağacını İngilizler Bir Türlü Sevemedi!

Norveç’in başkenti Oslo, her Noel’de Londra’ya bir çam ağacı gönderiyor. Nedeni: İkinci Dünya Savaşı’nda İngiltere’nin Norveç’e yaptığı yardıma teşekkür etmek. Ama nedense Londralılar’ın ciddi bir bölümü Norveç’in yolladığı bu Noel çamını pek sevmiyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

1940’ta Hitler orduları Norveç’i işgal edince Kral Haakon, Londra’ya sığındı. İkinci Dünya Savaşı bitip Kral Haakon yurduna ve tahtına dönünce, şürran duygularının nişanesi olarak her yıl Noel’de Oslo’yu çepeçevre kuşatan ormandan bir çam ağacının Londra’ya gönderilmesini emretti. 1947’de başlayan bu gelenek günümüzde de devam ediyor.

 

Oslo Belediye Başkanı Anne Lindboe, “İkinci Dünya Savaşı’nda İngiltere’den aldığımız yardıma teşekkür için bu geleneği sürdürüyoruz” diyor. Ve ekliyor:

 

“Ama yolladığımız Noel çamı bugün çok daha derin mesajlar içeriyor. Gerçekten çok karanlık günlerden geçiyoruz. Noel ağacı böyle bir dönemde kentler arasında barış, birlik ve dostluğu simgeliyor.”

 

Tamam, Londra ile Oslo arasındaki dostluk bağları çok güçlü ama Norveç başkentinden gönderilen Noel çamı, Londralılar’ın ciddi bir bölümünün hoşuna gitmiyor. Alay eden edene: “Şu ağaca bak…Kansız, açlıktan ölmek üzere, insanın tüylerini diken diken edecek kadar çirkin. Yarı yolunmuş tavuk gibi…”

 

Aslında Norveç, göz kamaştırıcı güzellikle bir Noel çamı gönderiyor. Ama uzun yol boyunca ağaç epey hırpalanıyor: Londra’nın ünlü Trafalgar Meydanı’na gelmeden önce günlerce gemide, kamyonda bekletiliyor, Norveç’in kuru soğuğundan İngiltere’nin tuzlu ve nemli deniz rüzgarlarına geçmenin sıkıntısını yaşıyor. Tabii bu arada birkaç dalı da kırılıyor.”

 

Oysa Norveç’in gönderdiği 19-21 metre arası yüksekliğindeki her Noel ağacı özenle seçilip bakılıyor ve mümkün olan en kısa yoldan Londra’ya ulaştırmaya çalışılıyor.