Binlerce Yıldır Aramızda Yaşıyorlar Ama Kediler Halen Evcilleştirilemediler!

Size belki tuhaf gelecek ama kediler aslında aramızda yaşayan vahşi hayvanlar! Evrim alanında uzman olan Amerikalı biyolojist Jonathan B. Losos bu yıl yayınladığı “The Age of Cats: From the Savannah to Your Sofa, the Secret Life and Evolutionary History of the Cate” (Kediler Çağı: Savandan salonunuza kedinin gizli hayatanının ve evriminin tarihçesinin sırrı) adlı kitapta, kedilerle ilgili yepyeni bir barış açısı sundu.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

İnsanoğlu avcı-toplayıcı statüden çiftçiliğe ve yerleşik düzene bundan yaklaşık 10 bin yıl önce geçti. Kurt soyundan gelen köpek de, insanla birlikte yerleşik düzenin bir parçası oldu ve özellikle küçük ve büyük baş hayvan sürülerinin bekçiliğini üstlendi.

 

Vahşi olan kedi ise yerleşik düzene geçtiğinden itibaren insana yaklaşmaya çalıştı. Ama bambaşka bir nedeni: Kendi rahatı için! Çünkü insan büyük miktarda yiyecek stoklamaya başlamıştı. Bu da fare gibi kemirgenleri çekiyordu. Kemirgenler ise kediler için ideal bir avdı ve neredeyse ellerinin altındaydı veya bir pençe uzaklıktaydı.

 

Günümüzün tüm kedileri Kuzey Afrika’nın vahşi kedilerinin soyundan geliyor. 3 bin 500 yıl önce Mısırlılar onları evcilleştirmeye çalıştı. Ancak insanların çiftleştirme, üretme yoluyla yaptıkları tüm müdahaleler bile köpeklerin aksine kedilerin genetik mirasında hemen hiç iz bırakmadı. Onlar hala vahşiler.

 

Bir başka deyişle, günümüzün sözde evcil kedilerinin büyük çoğunluğu Kuzey Afrika’nın vahşi kedilerinden geliyor. Evcil kedilerdeki 20 bin genden sadece 13’ü binlerce yıldır süregelen evcilleştirme sürecinde değişikliğe uğradı. Oysa örneğin kurttan köpeğe dönüşen köpeklerde bu sayı 3 katınddan fazla.

 

Biyolojist Jonathan B. Losos, “Görünüşün biraz altına indiğinizde evcil sandığınız kedilerin çoğunluğunun hala vahşi olduğunu görüyorsunuz. Yani, kediler aslında hiç de evcilleştirilemedi” diyor.

 

Zaten evcil bir kedinin doğaya bırakıldığında başının çaresine bakabilmesi ve vahşi döneminin içgüdülerini yeniden kazanması da bunu gösteriyor. Bir başka araştırmada vahşi haline dönmüş kedilerin yavrularının insana hiç de dostça yaklaşmadıklarını ortaya koydu.



Etiketler: