Neden Yaşlanınca Zaman Hızlı Akıyor İzlenimine Kapılıyoruz?

“Vay canına, yıl sonu gelmiş bile…” Kasım ayı sonundan itibaren hemen tüm yetişkinlerin gösterdiği bir tepki bu. Çünkü, yıl sonunun koca adımlarla yaklaştığını ve bir yılın daha bitmek üzere olduğunu görüyorlar.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Buna karşılık çocukluğumuzda, öğrencilik yıllarımızda, günlerin bitmek bilmemesinden, her gün bir öncekinden daha sıkıcı olmasından yakınıyorduk. Hele bir yıl bitmek bilmiyor gibi görünüyordu. Evet, yılların çok hızlı aktığı duygusuna kapılıyorsanız, bu son derece normal.

 

Uzmanlar, “Çocuklukta ağır akan yıllar, yaşlılıkta neden hızlanıyor” sorusuna ciddi bir araştırmayla cevap bulmaya çalıştılar.

 

Vardıkları sonuç: Zaman kavramı veya algısı yaşla birlikte değişiyor, bu da bazı dönemlerin çok hızlı geçtiği izlenimi veriyor. Yaşla birlikte gelen bu algı değişikliğinin yanıtı beynimizde bulunuyor: “Saatle ölçülebilen zaman ile insan beyninin kavradığı zaman aynı değil. Bu fark, vücudumuz yaşlandıkça beynimizin zihinsel imajları gitgide daha yavaş işlemesinden kaynaklanıyor.”

 

Çözüm? Kolay. Beyni çalıştıracak egzersizler yapmak. Yani, okumak, yazmak, çevreye daha çok odaklanmak, zamanın akıp gitmesinden daha az korkmak.



Etiketler: