Karında Biriken Yağlar Alzheimer'ı Tetikleyebilir!

Karın kaslarını çalıştırmayanlar için çok ciddi bir uyarı: Karın hizasında çok yaÄŸ birikmesi, Alzheimer hastalığının ortaya çıkmasını kolaylaÅŸtırabilir. Washington Üniversitesi bilim insanlarının yaptıkları araÅŸtırmadan çıkan sonuç bu.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Alzheimer konusunda ABD’nin en tanınmış uzmanlarından olan RichardIsaacson da bu varsayımı destekliyor: “Karın bölgesinin ölçüsü arttıkça, beynin bellek merkezlerinin küçüldüÄŸünü bir süredir biliyoruz. Karın yaÄŸları ile beynin iÅŸlev bozukluÄŸu, yani giderek körelmesi arasında bir baÄŸlantı var.”

 

Washington Üniversitesi bilim adamları araÅŸtırmaları sırasında 40-60 yaÅŸ aralığındaki kiÅŸilerde karın yaÄŸları arttıkça beynin Alzheimer hastalığının ortaya çıktığı bölgesinde “Amiloide” proteininin biriktiÄŸini de belirlediler. Olay, erkeklerde kadınlara göre daha yaygın. Çünkü, erkeklerde daha çok karın yağı birikiyor.

 

(Not: “Amiloid” veya “Amiloiooz” denilen protein, kemik iliÄŸi tarafından üretiliyor. Bu protein anormal ölçüde birikirse, kalp, böbrek, karaciÄŸer, dalak, sinir ve sindirim sistemi gibi organların düzgün çalışmamasına yol açıyor. Sinir sistemindeki bozulma da Alzheimer’in yolunu açıyor.)

 

AraÅŸtırmacılar ayrıca karın yağı ile vücudun ne yapması gerektiÄŸini yönlendiren beyin hücrelerinin çoÄŸunun bulunduÄŸu “Gri madde” arasında da bir iliÅŸki belirlediler. Ve uyardılar: “Bu iliÅŸki çok önemli. Çünkü beynin körelmesi Alzheimer hastalığının en önemli faktörü.”

 

Sadece “Gri madde” deÄŸil, beyin hücrelerini sinir sistemine baÄŸlayan ipliksi yapılardan oluÅŸan “Beyaz madde” de bu durumdan olumsuz etkileniyor. AraÅŸtırmacılar, “Karınlarında yaÄŸ biriken kiÅŸiler, beyaz maddelerinin bulunduÄŸu bölgelerde iltihap sorunuyla karşı karşı kalıyor” diye uyarıyor.

 

Çözüm? Karında yaÄŸ birikip birikmediÄŸi anlamak için belirli aralarla “IRM” veya “Scanner” ile bölgeyi taratmak. Ayrıca sık sık karın çevresini mezüra ile ölçmek.

 

Ölçü: Kadınlarda karın çevresi 89 santimetre ve üstüyse ciddi bir sorunla karşılaÅŸabilecekleri anlamına geliyor. Erkeklerde bu, 102 santimetre ve üstü.

 

Dikkat! Ä°nce kiÅŸilerde de aşırı karın yağı görülebilir. Özellikle beslenme rejimine dikkat etmeyenlerde. Bununla birlikte onların sorunu daha kolay çözülebilir: Düzenli spor yapmaları, yediklerine-içtiklerine dikkat etmeleri yeterli.

 

Son bir uyarı: Alkollü içkileri de ölçülü tüketin. Çünkü hangi içki tercih ederseniz edin, hepside bel çevresini geniÅŸletiyor, yani karında yaÄŸ biriktiriyor.