Neden Kadınlar Erkeklerden Daha Uzun Yaşıyorlar?

Kadınların ömürlerinin erkeklerden daha uzun olduğu biliniyor. Örneğin, bir erkek 80 yıl yaşıyorsa, eşinin hayatı 85,6 yıla kadar gidebiliyor. Michigan Üniversitesi’den Şervin Assari, “The Conversation” sitesiinde yayınlanan makalesinde, kadınların daha çok stres altında olduklarını, daha çok kronik hastalıklarla boğuştuklarını, depresyen, anksiete, hatta fiziki şiddet kurbanı olduklarını ama tüm bunlara rağmen daha uzun yaşadıklarını hatırlattı.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Peki, bunun sırrı ne? Birinci neden kadınların hormonlarına bağlı biyolojik avantajları. Örneğin, “Östrojen” hormonu kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu bir rol oynuyor. Ayrıca kadınların, virüslerden çabuk etkilenen erkeklere göre, bağışıklık sistemleri çok daha güçlü. Üstelik, kadınların bağışıklık sistemi erkeklere göre daha az hızlı yaşlanıyor.

 

Elbette, kadınların da kronik hastalıkları oluyor. Ama erkeklerin kronik rahatsızlıkları daha ölümcül.

 

Örneğin, erkekler kalp hastalıklarıyla boğuşurken, kadınlar iltihapsız eklem romatizmasından şikayetçi oluyorlar. Ve nihayet; kadınlar sağlıklarına erkeklere göre daha çok özen gösteriyorlar. Yaşam biçimlerine dikkat ediyor, bir hastalık belirtisi ortaya çıktığında vakit yitirmeden doktora veya hastaneye başvuruyorlar.



Etiketler: