Vücudunuzda Demir Eksikliğinin Belirtilerini Biliyor Musunuz?

Demir eksikliğinin en belirgin işaretleri yorgunluk ve fiziki bitkinlik olarak sayılıyor. Ayrıca baş dönmesi ve baş ağrısı da belirtiler arasında gösteriliyor. Ama hepsi bu kadar değil: Soluk mukoza, tırnakların kırılması, saç dökülmesi ve kuru bir cilt de, demir eksikliğinin habercisi olarak sayılıyor. Ve nihayet, özellikle yaşlılarda huzursuz bacaklar da belirti olarak görülüyor.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Peki, bir insan demir eksikliğini kendi kendine farkedebilir mi? Cevap: Kolay değil. Çünkü baş ağrısı, tırnak kırılması ve saç dökülmesi başka nedenleden de kaynaklanabilir. Doktorların önerisi: En küçük bir kuşkuda kan tahlili yaptırın. Böylece kısa sürede gerçeği öğrenebilirsiniz.

 

Bir başka tavsiye: Birden fazla belirti, örneğin hem yorgunluk, hem de saç dökülmesi varsa, en iyisi doktora başvurmanız. Gerçekten demir eksikliği teşhisi konulursa, açığı kapatmak için bir çok çözüm var: Tablet, damla, şurup, iğne gibi…

 

Peki, demir eksikliğinin sebebi ne? Önce kan kaybı. Özellikle kadınlarda adet dönemi kan kaybına yol açıyor. Ancak başka nedenler de söz konusu olabilir: Mide kanaması, bağırsaklardaki sorunlar gibi.



Etiketler: