Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'ndan Sert Dolar Göndermesi! İSO Başkanı Yanıt Verdi!

İstanbul Sanayi Odası Meclisi'nin temmuz toplantısına katılan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu İSO üyeleri dahil ucuz krediyi alanların döviz aldığına dikkat çekerken,çarpıcı ifadeler kullandı. 

 

İstanbul Sanayi Odası Meclisi'nin temmuz toplantısına katılan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu İSO üyeleri dahil ucuz krediyi alanların döviz aldığına dikkat çekerken,çarpıcı ifadeler kullandı. İstanbul Sanayi Odası Meclisi'nin temmuz toplantısına katılan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu İSO üyeleri dahil ucuz krediyi alanların döviz aldığına dikkat çekerken,çarpıcı ifadeler kullandı. 

 

Habertürk gazetesinin haberine göre;  İstanbul Sanayi Odası Meclisi'nin temmuz toplantısına katılan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, sanayicileri yerin dibine soktu. Şahap Kavcıoğlu, İSO üyeleri dahil ucuz krediyi alanların döviz aldığına dikkat çekti. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Elimizde liste var. Hem dolar al hem de kredi yok de. Ucuz kredi alıp döviz alamazsınız, bu kaynak üretime gitmeli. 150 milyarlık paket açtık, 2 yıl ödemesiz, yüzde 9 faizli. 35 yıllık bankacıyım böyle finansman görmedim. Kümes hayvancılığı için geliyorlar. Çip için, yüksek teknolojili ürünler için gelin" dedi. Yüksek maliyet ile krediye erişime zorlanmaktan yakınan sanayiciye tarihi bir ders veren Kavcıoğlu, Eximbank kaynaklarını 30 milyar dolara çıkardıklarını, faizi düşürdüklerini belirtti.

 

DÖVİZ HASTALIĞINIZ VAR

 

Kavcıoğlu, "Yüzde 12 ile 1 yıl vadeli kredi var, kullanın. Kaynak var, faiz düştü, şikâyeti anlamıyorum. Döviz hastalığınız var. Kimse dövizi bozmuyor" dedi. Yüzde 10-11 ile kaynak varken limitlerin yarısının kullanılmadığını ifade eden Kavcıoğlu, "Finansmanda tarihi dönem yaşanıyor. Bu yılın ilk yarısında 3 kat kredi kullandırıldı. Tam 1 trilyon lira. Biz bu dayağı niye yiyoruz. Hedefli kredinin önünü açtık. 1 trilyonun yarısını kamu bankaları verdi, faizi 15.8. Bu paraları kim aldı? Özellerde daha yüksek. 20-22'nin üstünde kullanmayın" diye konuştu.

 

Bu açıklama üzerine İSO Başkanı Erdal Bahçıvan Kavcıoğlu'nun sözlerine yanıt verdi. 

 

"SANAYİCİYE HAKSIZLIK OLUR"

 

Bahçıvan, “Stok acaba sanayicinin envanterinde niçin duruyor?” diye sorarak araya giren Bahçıvan, Kavcıoğlu’nun sözlerine şu yanıtı verdi: “Stoku doğru analiz etmezseniz başka yere gider. Kendisini enflasyondan korumak isteyen sanayiciyi de o kapsama sokarsanız tehlikeli bir bakış açısına dönüşür. Bu stoku şirketinde farklı nedenlerle taşıyan sanayiciyi itham altına alırsak Türk sanayicisine haksızlık yapmış oluruz. Tedarik sıkıntısı olan dünyadan geliyoruz, bir hafta sonra hangi malı bulacağınız belli değil. Stok noktasında hiçbir Türk sanayicisi piyasayı istismar etmek için bunu kullanmamaktadır. Üretimin akışkanlığı için bu stoklar yapılmak zorunda. Öyle bir dünyadan geliyoruz ki iki ay üç gemi beklediğimiz oldu. Hiçbirimiz stok yapmaktan memnun değiliz. Burada takdire dönecek olan başarımızı piyasayı speküle edecek boyuta getirirse büyük haksızlık olur.”

 

TANSİYON YÜKSELDİ, YÜZLER DÜŞTÜ

Kameraların önündeki polemiğin ardından yükselen tansiyonu düşürmek için başkanlar bir odada çay içmeye davet edildi. İki isim bir süre katılımcılardan ayrı bir odada bulunurken çıktıklarında yüzlerinin asık olduğu gözlendi.



Etiketler: