Merkez Bankası Aylar Sonra Neden Faiz DüÅŸürdü? Ä°ÅŸte Cevaplar!

Merkez Bankası aylar sonra neden faiz düÅŸürdü? Sosyal medyada ve internette kullanıcılar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz düÅŸürme kararını tartışmaya devam ederken en çok merak edilen neden faiz düÅŸürüldü sorusunun yanıtını Koç Üniversitesi öÄŸretim üyesi Profesör Dr. Selva Demiralp cevapladı. 

 

Merkez Bankası aylar sonra neden faiz düÅŸürdü? Sosyal medyada ve internette kullanıcılar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz düÅŸürme kararını tartışmaya devam ederken en çok merak edilen neden faiz düÅŸürüldü sorusunun yanıtını Koç Üniversitesi öÄŸretim üyesi Profesör Dr. Selva Demiralp cevapladı. 

 

Merkez Bankası'nın faizi yüzde 14'ten 13'e düÅŸürmesi sürpriz etkisi yaratırken, bu hamleyle dolar 18 lirayı geçti. Merkez'in faizi indirme sebebini anlatan Profesör Dr. Selva Demiralp, "Åžöyle bir mantık izleniyor: Ekonominin büyüyebilmesi için borçlanma faizlerinin azalması lazım. O halde Merkez Bankası politika faizini düÅŸürürse kredi faizleri iner, daha rahat borçlanma, daha çok harcama, daha çok yatırım, daha çok istihdam olarak geri döner" ifadelerini kullandı.

 

Merkez Bankası’nın toplantısında faizle ilgili nasıl bir yol izleyeceÄŸi çok merak ediliyordu. Dün faiz kararını açıklayan banka politika faizinin 14'ten 13'e düÅŸürüldüÄŸünü açıkladı. Bankanın hamlesiyle birlikte 17 sınırında olan dolar da 18 TL'nin üzerini gördü. Herkes Merkez Bankası'nın bu hamlesinin nedenini merak etmeye baÅŸladı.

 

"DAHA RAHAT BORÇLANMA, DAHA ÇOK HARCAMA Ä°STENÄ°YOR"

 

Koç Üniversitesi ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, Merkez Bankası'nın faiz düÅŸürmesiyle ilgili dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Yazısında bankanın hamlesinin nedenini de yazan Demiralp, "Åžöyle bir mantık izleniyor: Ekonominin büyüyebilmesi için borçlanma faizlerinin azalması lazım. O halde Merkez Bankası politika faizini düÅŸürürse kredi faizleri iner, daha rahat borçlanma, daha çok harcama, daha çok yatırım, daha çok istihdam olarak geri döner" ifadelerini kullandı.

 

"SÄ°YASÄ° BÄ°R TERCÄ°H OLDUÄžUNU DÄ°LE GETÄ°RDÄ°"

 

Prof. Dr. Selva Demiralp'in BBC için kaleme aldığı yazıdan dikkat çeken kısımlar ÅŸu ÅŸekilde: "GeçtiÄŸimiz aylarda Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati "enflasyonla büyümenin" bir siyasi tercih olduÄŸunu dile getirdi. Åžöyle bir mantık izleniyor: Ekonominin büyüyebilmesi için borçlanma faizlerinin azalması lazım. O halde Merkez Bankası politika faizini düÅŸürürse kredi faizleri iner, daha rahat borçlanma, daha çok harcama, daha çok yatırım, daha çok istihdam olarak geri döner.Peki bu vesileyle artan talep enflasyonist baskıları artırırsa ne olacak? Onu da daha fazla büyüme karşılığı ödenecek bir bedel olarak kabul eder yola devam ederiz. "Enflasyonla büyüme" modeli bunu ima ediyor.

 

"REEL OLARAK GENÄ°ÅžLEMECÄ° POLÄ°TÄ°KA VAR"

 

Ancak ekonomik dinamikler böyle iÅŸlemiyor. Enflasyon beklentileri düÅŸmeden politika faizini düÅŸürmek, piyasa faizini düÅŸürmüyor. Çünkü piyasa faizleri belirlenirken politika faizine ilave olarak enflasyonist beklentiler, ileriye yönelik riskler de fiyatlara giriyor. O yüzden politika faizi düÅŸse de orta ve uzun vadede artan enflasyonist beklentiler ve risk primi nedeni ile piyasa faizlerinin arttığını görüyoruz.Dünkü karardan hemen sonra risk priminin artışa geçmesi uzun vadeli faizlerin daha da yükseleceÄŸine iÅŸaret ediyor. Bir noktayı atlamayalım. Politika faizi düÅŸtükçe kredi faizleri artsa da mevcut kredi faizi seviyeleri enflasyonun hayli altında. Bu nedenle reel olarak geniÅŸlemeci bir politika var.

 

"ORTA VADEDE DARALTICI ETKÄ° YARATIYOR"

 

Ancak ileriye yönelik enflasyon beklentisi ve risklerin bu kadar yükseldiÄŸi bir ortamda bankalar kredi arzını kısıyorlar. Dolayısı ile dünkü karar bir süredir altını çizdiÄŸim "daraltıcı geniÅŸleme"ye yeni bir örnek oluÅŸturuyor. Yani kağıt üzerinde geniÅŸlemek amacı ile atılan adım orta vadede ekonomi üzerinde daraltıcı bir etki yaratıyor."