Küresel İklim Değişikliği Dünyayı Tarihin En Derin Ekonomik Krizine Sokacak!

İklim krizinin ekonomik tehlikeleriyle ilgili bir araştırmada, küresel ısınmanın günümüzden 2060 yılına kadar uzanan süreçte yılda 25 trilyon dolar zarara yol açabileceği bildirildi. Bu aşırı sıcak dalgalarından hiçbir ülkenin kaçamayacağı ve tedarik zincirinin kopması nedeniyle hemen her yerde beslenme sorununun ortaya çıkacağı belirtildi.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Küresel ısınmanın ekonomik etkileri bugüne kadar çok az araştırmaya konu olmuştu. İlk kez Pekin’deki Tsinghua Üniversitesi’nin bilim insanları tarafından yapılan kapsamlı çalışmanın sonuçları “Nature” dergisinde yayınlandı.  İşte rapordaki uyarılar:

 

Sera gazı salınımını azaltmak için köklü önlemler alınmazsa, yüksek coğrafi bölgelerde yer alan ve iklimleri daha ılıman olan ülkeler bile beslenme zincirinin kopması nedeniyle yıkıcı ekonomik sonuçlarla karşılaşacaklar.

 

Sonuçta dünya, tarihinde hiç görülmemiş bir ekonomik krize yuvarlanabilir.

 

2060’a kadar ortalama sıcaklığın sadece yüzde 25 artması bile 600 bini aşkın ek ölüme ve yılda 3 trilyon 750 milyar dolar zarara yol açabilir. Sıcaklık daha çok, örneğin yüzde 100 artarsa, yılda 1 milyon kişinin ölümüyle ve yine yılda 25 trilyon dolar ekonomik kayıpla karşılaşabiliriz. (Not: Dünyanın toplam  zenginliği, 2023 rakamlarına göre yılda 100 trilyon dolar.)