Köpekler Sandığınızdan Çok Daha Akıllı!

İnsanın en iyi dostu olan köpekler konuştuklarımızı anlamak için inanılmaz bir zeka pırıltısına sahipler. Bazıları konuştuklarımıza kulak kabartarak kısa sürede onlarca kelimeyi öğreniyorlar. Ancak bu yeteneğin ne ölçüde yaygın olduğu bugüne kadar pek kestirilemiyordu.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Macaristan’da Budapeşte Üniversitesi araştırmacıları bu soruya yanıt bulmak için 5 yıl önce bir çok ülkeyi kapsayan “Family Dog Project” adlı bir araştırma başlattı. Köpeklerin sahipleriyle konuştu, hayvanlara test uyguladı.

 

Araştırma 9 ülkeden (ABD, İngiltere, Brezilya, Kanada, Norveç, Hollanda, İspanya, Portekiz ve Macaristan) 41 köpeği kapsadı.

 

Köpeklerin 23’ü “Border Collie” cinsiydi. İngiltere-İskoçya sınırında 300 yıldır koyun çobanı köpeği olarak değerlendirilen bu köpek cinsi, dünyanın en zeki hayvanlarından biri olarak kabul ediliyor. Eğitilmeleri de son derece kolay.

 

Araştırmadaki diğer köpeklerden bazılarının cinsleri de şöyle dağılıyordu: 3 labrador, 2 Pomeranya Spitz köpeği (Bir tür süs köpeği. Son yıllarda Türkiye’de de çok ama çok ilgi görüyor), bir Avustralya çoban köpeği, bir şitzu (Çin kökenli küçük aslan köpeği), bir pekinez, bir kırma.

 

Köpeklerin sahipleri araştırmacılarla iletişime geçip hayvanlarının oyuncaklarından pek çoğunun adını bildiklerini anlattıklarında, bilim insanları onlara test kurallarını anlattılar ve uygulamalarını videoya çekip kendilerine göndermelerini istediler.

 

Daha sonra köpeklerin sahipleriyle video konferans sistemiyle bağlantı kurdular ve köpeklerin marifetlerini canlı olarak gözlemlediler.

 

Sonuç? Bilim insanları başta en zeki köpeklerin bile en çok 30 oyuncağın adını belleyebileceklerini sanıyordu. Ama araştırmaya katılan köpeklerin “En az” zekisi 100’den fazla oyuncağın adını ezbere biliyordu.