Kolesterolü Dengelemek İçin Neler Tüketmeli Nelerden Uzak Durmalısınız?

Kalp ve damar hastalıkları çağımızın en önemli sağlık sorunlarından biri. Bunun da başlıca neden yüksek kolesterol. Kan damarlarını tıkıyor, bu da kalp krizine, böbrek rahatsızlıklarına ve hatta ölüme kadar götüren krizlere yol açıyor.

 

En iyisi iş işten geçmeden kolesterol seviyesinin ok gibi fırlamasını önlemek.

 

İşte kolesterol ile ilgili merak edilenler…

 

1-Kolesterol nedir? Kolesterol vücudumuzda küçük parçacıklar halinde ortaya çıkan yağlı maddelerdir. Bu parçacıkların bir bölümü yiyeceklerimizden geliyor ama büyük bölümü karaciğer tarafından üretiliyor. Hemen belirtelim; kolesterol düşmanımız değil. Hücre ve hormon üretimi için mutlak gerekli.

 

2-Kaç tür kolesterol var? İki. Yüksek ve düşük yoğunlukta. “Kötü kolesterol” diye tanımlanan düşük yoğunlukta olanı. Bu, karaciğerin kolesterolünü vücuda taşıyor. Kanda ne kadar az olursa, o kadar iyi. Bu kolesterolün oranının 3’ü geçmemesi gerekiyor. Hatta, kalp-damar hastalıkları, dolayısıyla kalp krizi riski taşıyanlarda 2,6 olmalı, 70 yaşın altında ama kalp-damar rahatsızlığı bulunanlarda 1,8’i geçmemeli. Buna karşılık yüksek oranlı kolesterol faydalı: Kandaki düşük oranlı kolesterolün, yani kötü kolesterolün fazlasını temizliyor.

 

3-Fazla kolesterol neden zararlı? Çok fazla kolesterol kan damarlarını tıkayabiliyor. Bu da çok ciddi kalp-damar rahatsızlıklarının önünü açıyor. Yani, kalp krizini tetikleyebiliyor.

 

Kandaki kolesterolün ölçüleri şöyle:

 

-Normal: 5’in altında.

-Yüksek: 5-8 arası.

-Çok yüksek: 8’in üstü.

 

4-Hangi yiyecekler kolesterolü yükseltebilir? Hayvansal besinlerdeki (Süt ürünler, özellikle tereyağ dahil) doymuş yağlar. Bunun yanı sıra Hindistan cevizi ve palma gibi bazı bitkisel yağlarda.  Kestirmesi şu: Yağlı etlerden, şarküteri ürünlerinden, peynirden, çikolata, bisküvi ve pasta gibi işlenmiş ürünlerden uzak durun. Sizce kolay mı?

 

5-Besinler dışında kolesterolü ne yükseltiyor? Yüksek tansiyon, diyabet, aşırı kilo ve sigara alışkanlığı sadece kalp-damar hastalıkları. Yani kalp krizi riskini artırmakla kalmıyor, bunun yanı sıra yüksek kolesterolün de alt yapısını döşüyor. Elbette yüksek kolesterol genetik nedenlerden de kaynaklanabiliyor. Ailenizde 65 yaştan önce yüksek kolesterolü olan veya kalp krizi geçiren biri (Anne, baba, kız veya erkek kardeş) varsa, kendinize dikkat edin.



Etiketler: