Belçika’da mikrobiyoloji uzmanı olan Profesör Frank Devlieghere, her ne kadar kabukları yenmese de kavun, muz ve avokado gibi meyveleri soymadan önce yıkamak gerektiğini bildirdi. Nedenini de şöyle açıkladı: “Kalın kabuklu olan sebze ve meyvelerin dış yüzeylerine mikro organizmalar yuva yapıyor. Bunlar hastalığa yol açan mikroplar olabilir. “Salmonella”, “Kampilbokter” (Bulaşıcı ishale yol açan bakteri), “E koli” gibi…
Fenoreporter - Dış Haberler Servisi
Bunlar bağırsaklar için kötü bakteriler. Sebzelerde ve meyvelerde olabiliyor. Çünkü sözkonusu ürünler toprakla ilişkili ve kuşların pislikleriyle geçebiliyor. Ayrıca bu sebze ve meyveleri toplayanların ellerinin temiz olmaması da bakterinin geçişine yol açabiliyor.
Sebze ve meyveleri topladıktan sonra yıkamak saydığımız bakterilerin çoğunu yok edebiliyor ama yine de tam temizlik sağlanamıyor. Sebze ve meyelerin kabuğunda hiç mikrop kalmadığının güvencesi yok.
Hatta kavun gibi meyvelerde mikroplar birinden öbürüne atlayabilir. Çünkü tarlada toplanan kavunlar genellikle bir havuzda toplanmış suyla yıkanıyorlar. Bu da bir kavunu temizlerken bir diğerine mikrop geçmesine neden olabiliyor.
Örneğin bir muzu. Kabuğunu soyduktan sonra gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz. Buna karşılık örneğin bir kavunu kestiğinizde bir dilin dışındaki mikrobun diğer parçaların içine geçmesi riski her zaman var. Ayrıca diğer parçaları hemen tüketmezseniz, mikrobun çoğalması olasılığı da bulunuyor. Sonuç: Karın ağrısı, bir-iki gün boyunca ateş ve ishal. Sonra kendiliğinden geçecek. Ancak bu belirtiler ve rahatsızlıklar, çocukları ve yaşlıları daha ağır etkileyebilir.
Bazı meyveler diğerlerinden daha çok dikkat gerektirebilir. Örneğin portakal asit içerdiği için mikroplar böyle bir ortamda gelişemez. Ancak meyve salatası ya da kokteyli yaprken kavunu veya avokadoyu doğrarsanız, bakteriler şekerli ortamda üremeye devam ediyorlar.
En pratik çözüm sözkonusu kabuklu meyveler soymadan önce bol suyla yıkamak. Daha sonra bir bezle veya kağıtla kurulamak. Bu işlemlerden sonra kabuğunu soymak.