Akşam Yemeğini Hangi Saatte Yemeli?

Akşam yemeği saati elbette ülkeden ülkeye değişiyor. Örneğin, Kuzey Avrupa ülkelerinde erken saatte masaya oturuluyor, Akdeniz ülkelerinde ise geç saatte.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

ABD’de, özellikle New York’ta akşam yemeğini erkene çekme eğilimi giderek yayılıyor.  İnternetten rezervasyon sitesi “Resy”nin verilerine göre, giderek artan müşteri saat 17.30’da restorana gidiyorlar. Saat 20 sıralarında yemeğe başlayanlar ise azalıyor.

 

Akşam yemeğini öne çekmenin birçok faydası var. Öncelikle, uykuya yatmadan 3-4 saat önce akşam yemeğini yemek mide ve bağırsaklarda sıkıntıyla karşılaşılmasını ve sindirim sürecinin uykuya kadar uzamasını önleyebilir. Zira erken akşam yemeği sindirim sistemine atıkları dışarı atmak için daha uzun süre sağlıyor. Bir de yemekten sonra yürüyüş yapmak bu süreci daha da hızlandırıyor.

 

İkinci olarak, vücut henüz dinlenmeye geçmediği için gün ışığında sindirim daha etkili oluyor. Üçüncüsü, geç yemek, aradaki sürede bir şeyler atıştırmayı teşvik ediyor. Bu da genellikle cips, bisküvi gibi yağlı ürünler oluyor. Oysa erken akşam yemeğinde sebzeler ve proteinler açlık duygusunu bastırmaya yeterli.

 

Dördüncüsü, geç yemek, hele bir de mönü yüksek kalorili besinlerden oluşuyorsa, obezite riski artıyor. Çünkü araştırmalara göre doyma duygusu veren “Leptin A” hormonunun oranı gece azalıyor. Bu da aşırı tüketmeye, yani aşırı yemeye yol açabiliyor. Ve nihayet, erken akşam yemeğinin diyabet gibi kronik hastalıklara karşı rejim yapmaktan daha etkili olduğu ortaya çıktı.



Etiketler: