Karındaki Yağ Tabakasından Nasıl Kurtulabiliriz?

Birçok kişi karın yağları nedeniyle günlük yaşamında sıkıntı çekiyor. Gömlekleri dar geliyor, kemeri veya pantolonu sıkıyor, karnını içeri çekemiyor gibi…

 

Fenoreporter - Sağlık Servisi

 

Peki karın yağlarından kurtulmak mümkün mü? Daha önemli soru: Vücudun diğer bölgelerine göre neden karın bölgesi daha hızlı yağ topluyor?

 

İkinci sorunun cevabından başlayalım: Diyetisyenlere göre, sorun hormonlardan kaynaklanıyor. Örneğin, “Kortisol” denilen hormondan. Uzun süre stres altında kalındığında bu hormon açığa çıkıyor ve doğrudan karın yağlarını etkiliyor. Strese duyarlıysanız, karın bölgenizdeki yağ oranı artar.

 

Bir başka örnek: Kandaki şeker oranını düzenleyen “İnsülin”. Bir kişi uzun yıllar boyunca spor yapmazsa ve lif açısından fakir ama karbonhidrat açısından zengin yiyeceklerle beslenirse “İnsülin”e karşı direnç oluşabilir. Bu da karında yağ toplanmasının önünü açar.

 

Ve nihayet, karın bölgesinin yağ hücreleri, örneğin kalçadakilere göre farklıdır. Karın bölgesindekiler genetik olarak mümkün olduğu kadar hızlı ve çok yağ biriktirmeye göre programlıdır. Bu hedefelrine ulaşmak için her türlü yolu denerler. Bu da o yağlardan kurtulmayı güçleştirir.

 

Geldik bu yağlardan nasıl kurtulunabileceği sorusuna…

 

Cevap: Öncelikle spor yapmanız gerekiyor. Sonra yağları eritmeyi kolaylaştıracak beslenme alışkanlıkları edinmeniz gerekiyor. Lif, protein ve iyi yağlar açısından zengin yiyecekleri tercih etmelisiniz. Örneğin yağlı asitler açısından zengin “Omega 3” içeren ceviz yemelisiniz. “Omega 3” yağlı balıklarda da bol bol var: Uskumru, ringa, sardalya, somon gibi…

 

Ve nihayet, avokado, chia tohumu da “Omega 3” içeriyor. Bunlar tamam ama sebze tüketimi en önemli şart. Tabağınızın en az yarısını sebze yemeği oluşturmalı. Bir başka seçenek, çorba: Her türlü sebzeden çorba hazırlayabilirsiniz.

 

Son tavsiye: Çikolata ve alkollü içki tüketimini azaltın.



Etiketler: