SoÄŸuk DuÅŸ Yapmak SaÄŸlık Ä°çin Çok Faydalı!

Bazı kiÅŸiler kışın en soÄŸuk günlerinde bile denize girmeyi veya buzlu suyla banyo yapmayı seviyor. Gerekçe olarak da soÄŸuk suyla yıkanmanın kalp saÄŸlığına, adalelerin güçlenmesine veya stresle mücadeleye iyi geldiÄŸini söylüyor.

 

Sporcular aÄŸrılarını hafifletmek için soÄŸuk suyla duÅŸ alıyor. Onların bir antremandan sonra soÄŸuk su (10-15 derece) altında 10 dakika kadar kalmaları, güçlerini toparlamalarını saÄŸlıyor.

 

SoÄŸuk su ile tedavi tıpta da çeÅŸitli ÅŸekillerde uygulanıyor: Buzla, suyla veya havayla. SoÄŸukla tedavi Antik Yunan’a kadar gidiyor ve çok sayıda araÅŸtırmaya da konu oldu. 2022’de “Current Psychology” dergisinde yayınlanan bir araÅŸtırmada, katılımcılar sıcaklığı 10-14 derece arasında deÄŸiÅŸen suda 2 hafta boyunca günde bir dakika duÅŸ aldılar. Yapılan kontrollerde bu kiÅŸilerin stres seviyelerinin düÅŸtüÄŸü belirlendi.

 

SoÄŸuk duÅŸ ruh halini de olumlu etkiliyor, güne daha keyifli ve daha zinde baÅŸlamaya da imkan veriyor. Hepsi bu kadar deÄŸil: Kan dolaşımını hızlandırıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, kas aÄŸrılarını azaltıyor.



Etiketler: