Karaoke'yi Keşfeden Japon İş İnsanı Shigeichi Negishi 100 Yaşında Hayatını Kaybetti!

Boğanız şişinceye, sesiniz kısılıncaya kadar bas bas şarkı söylüyorsanız, bunu Shigeichi Negishi’ye borçlusunuz. Karaoke’yi icat eden adam o. 100 yaşında hayatını kaybetti.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Elektronik cihazlar satan br şirketin sahibi olan Negishi, ilk “Karaoke”yi 1967 yılında yarattı. İşyerinde şarkı söylemeyi seviyordu. Çalışanlarından biri sesinin kötü olduğunu söyleyince, “Ya bir ses bandına kaydedilmiş sesim daha iyi olabilir mi?” diye düşündü.

 

Bu anısını, “Sparko Box” adını verdiği ilk “Karaoke”nin doğuşunu anlattığı bir kitapta aktardı. “Sparko Box” bir mikrofon, bir hoparlör ve bir kasetli kayıt cihazından, yani teypten oluşan bir setti. Mikrofona okuyup teybe kaydettiği sesini hoparlörden dinliyordu. Buluşu kısa sürede tutuldu. Ancak lisans almayı akletmediği için rakipleri hızla çoğaldı. Onlarla mücadele etmekten yorgun düşen Shigeichi Negishi sonunda bu sektörden çekildi. 1967 le 1975 yılları arasında Japonya’’da 8 bin adet “Sparko box” satıldı. Ancak günümüze sadece bir örneği ulaşabildi. Onu da Negishi’nin ailesi hatıra olarak saklıyor.



Etiketler: