Kanser Literatüründe Devrim! Kanserleri Organlara Göre İsimlendirmeye Son Verin!

Kanseri etkilediği organa göre tanımlamak belki bir zamanlar işe yarıyordu ama artık anlamsız. Çünkü bir organda ortaya çıkan kanser diğer organlara sıçrıyor, yani metastas yapıyor.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Dahası, kanserde bu sınıflandırmaya devam etmek, hastanın tedavi şansını azaltıyor.

 

Bilinen sınıflandırmada akciğer, karaciğer, böbrek, rahim gibi organların peşine “Kanser” sözcüğünün eklenmesiyle hastalık tanımlanıyor. İlk bakışta basit ve mantıklı bir tanımlama veya sınıflandırma olarak görülüyor. Ancak bir çok kanser türü aynı molekülleri paylaşıyor.

 

Bir başka deyişle, bir organda ortaya çıkan kanser, metastas ile bir veya birçok organa sıçradığında veya yayıldığında, ilk organdaki teşhisin hiçbir anlamı kalmıyor.

 

Aslında bu, milyonlarca kanser hastası için yeni bir umut anlamına geliyor. Çünkü metastas yapmış kanserin tedavisinde yepyeni ufuklar açıyor.

 

Göğüs kanseri, pankreas kanseri, akciğer kanseri… Aslında aralarında hiçbir fark yok.

 

Oysa günümüzde kanser tedavisi, tümörün ortaya çıktığı ilk organa göre yapılıyor. Kanser diğer organlara sıçramış veya yayılmış olsa bile!

 

Dünyanın bir çok ülkesinden doktorlar “Nature” dergisinde ortak imzalarıyla yayınladıkları makalede, metastas yaptığı, yani bünyenin diğer bölümlerine yayıldığı andan itibaren kanserin yeni bir sınıflandırmaya göre tanımlanması gerektiğini belirttiler.

 

Örneğin, bir göğüs kanseri vücudun kalanına yayılınca, kanserli hücreler yine örneğin bir pankreas kanseriyle aynı genetik mutasyon geçiriyorlar.

 

Ancak günümüzde hastaların tedavisi kanserin ilk ortaya çıktığı organa göre tasarlanıyor. Bu da başka organlarına da kanser yayılmış olan hastaları kapsamlı bir tedaviden yoksun bırakıyor.

 

Doktorlar ortak makalelerinde şu gözlemde bulundular: “Her gün hedef yanılgısı nedeniyle uygun tedavi uygulanmayan kanserli hastalarla karşılaşıyoruz. Bu, tam bir tıbbi cinnet durumu. Oysa metastas yapmış kanser için tedavi uygulansa veya ilaç verilse, hayatları kurtulacak ya da en azından uzayacak.”

 

Peki, nasıl? Cevap: Metastas yapmış kanser “Kronik bir hastalık” gibi tanımlanıp, ona uygun tedavi uygulanacak.



Etiketler: