Joe Biden: Putin Yanıldı!

ABD Başkanı Joe Biden’ın sürpriz Kiev ziyaretinin perde arkası! İşte detaylar...

 

ABD Başkanı Biden dün Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gitmişti. Ziyaretin perde arkasıyla ilgili detaylar öğrenildi.

 

Hürriyet’in haberine göre, Biden’ın Kiev ziyareti, şehir sokaklarında Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile yan yana yürüdüğü görülene kadar gizli tutuldu. Beyaz Saray her türlü şüpheyi ortadan kaldırmak için yolculuk süresince Başkan’ın hâlâ Washington’da olduğunu belirten halka açık bir program yayınladı. Resmi takvime göre Biden’ın, Kiev’de ortaya çıktığından çok sonra Washington’dan Polonya’nın başkenti Varşova’ya hareket etmesi gerekiyordu.

 

Yanına küçük bir personel grubu alan Biden’a, az sayıda gazeteci de eşlik etti. Ancak nereye gittiklerini açık etmemeleri yönünde sıkı sıkı tembihlendiler, yol boyunca cep telefonları da ellerinden alındı. Amerikalı yetkililerin paylaştığına göre başkanlık uçağı Air Force One ile gizlice Polonya’ya giden Biden, buradan tıpkı diğer liderler gibi Kiev’e seyahat etti. Hava ulaşımı riskli görüldüğü için yaklaşık 10 saatlik tren yolculuğu tercih edildi.

 

Biden’ın Kiev merkezinde ortaya çıkmasından saatler önce “çok önemli bir ismin” şehri ziyaret edeceği dedikodusu yayıldı. Kiev’de hemen tüm yolların trafiğe kapatılmış olması ve alınan olağanüstü güvenlik önlemleri halkın merakını arttırırken, Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Andriy Melnyk de “Kiev bir sürprize hazırlanıyor” diyerek dedikoduları besledi. Nitekim tahminler doğru çıktı ve Biden, kalabalık bir araç konvoyu eşliğinde şehrin meydanına giriş yaptı.

 

Mykhailivska Meydanı’ndaki anıta çelenk bırakan Biden, “Putin işgalini başlattığında Ukrayna’nın zayıf, Batı’nın ise bölünmüş olduğunu düşündü. Bizden daha uzun dayanabileceğini sandı. Ama fena halde yanıldı” dedi. Şehir meydanındaki ziyaretin ardından iki lider, Mariinskyi Sarayı’na geçerek görüştü. Ziyaret sırasında ABD, Ukrayna’ya 500 milyon dolarlık ek askeri yardım da açıkladı. Biden, yaklaşık 5 saat süren ziyaret sonunda yine trenle Polonya’ya geçti.