İtalyan Bilim İnsanı Uçağa Binmeyi Reddettiği İçin İşinden Kovuldu!

İklim konusundaki araştırmalarıyla bilinen İtalyan akademisyon Doktor Gianluca Grimalda, uçakla yapılmayan bir yolculuğun karbon salınımnı 4,5 ton azaltacağı görüşünde. Ve bunu yaşamında uyguluyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Örneğin, Almanya’nın Kiel kentinden Güney Pasifik’e yapacağı bir yolculuk için uçak kullanmayı reddetti ve çok yorucu, zahmetli, meşakkatli bir tercihte bulundu: Gemiler, trenler, otobüsler, taksiler. Üstelik güzergahında bulunan Pakistan’ı polis eşliğinde geçebildi.

 

Gianluca Grimalda’nın Kiel’den Papua Yeni Gine’nin Bougainville bölgesindeki Buka kasabasına kadar yolculuğu 35 gün sürdü.

 

İklim değişikliğinin Papua Yeni Gine halkı üzerindeki etkilerini araştırması 6 ay sürdü. Çalışmasını bitirdikten sonra Kiel’e de ancak 2 ayda dönebilecekti,

 

italyan bilim insani gianluca grimalda ucaga binmeyi reddettigi icin kovuldu

 

Ancak çalıştığı “Kiel Küresel Ekonomi Enstitüsü”, dönüş yolculuğu için ona rest çekti: “Ya 5 gün içinde dönersiniz, ki bunun için 3 gün içinde uçağa binmek zorundasınız; ya da işinize son verilecek.”

 

İşvereni olan enstitü İtalyan araştırmacının daha önceki yolculuklarını da finanse etmişti.

 

Grimalda, bu resti “Geçen yıl iklim değişikliği ve küresel ısınmaya karşı sivil itaatsizlik eylemlerine katılmıştım. İşverenin beni kovmasında bunun da etkisi olduğundan şüpheleniyorum” diyor. Gerçekten de bir yıl önce epey eyleme katılmıştı: Almanya’da Volkswagen Müzesi’nin önünde ellerini zemine yapıştırmak, vatanı İtalya’da bir özel havaalanının hava trafiğini engellemek gibi.

 

Grimalda’yı kovan kurumun sözcüsü ise “Çalışanlarımızla ilgili hiçbir yorum yapmıyoruz. Mesleki seyahatlerde biz de çalışanlarımızın çevreye saygılı ulaşım araçlarını tercih etmesini saygıyla karşılıyoruz. Ayrıca Almanya içinde ve AB ülkelerindeki yolculuklarda mümkün olduğunca uçak kullanılmamasına çalışıyoruz. Uçak zorunlu olduğunda karbon fonuna maddi destek sağlıyoruz” demekle yetindi.

 

Peki, Gianluca Grimalda, işinden olmayı göze alarak neden uçakla yolculuğu reddetti?

 

Cevap: Grimalda, son 10 yıldır uçağa binmiyor. Papua Yeni Gine’den Kiel’e dönmek için kat edeceği 27 bin kilometrede diğer araçları (Gemi, otobüs, taksi, vs) kullanırsa, uçağa göre 10 kat daha az karbon salınımına neden olacağını hesapladı.

 

Araştırmacı ayrıca Papua Yeni Gine halkına, karbon salınımının küresel etkilerini azaltmak için elinden geleni yapacağı sözünü verdi.

 

Şöyle diyor: “Küresel ısınma nedeniyle deniz seviyesinin yükselmesi, bu halkları kıyılardan iç bölgelere göç etmeye zorluyor. Dağlık kesimlerde yaşayanlar kurak mevsim uzun sürdüğünde yiyecek bulmakta sıkıntı çekiyorlar. Kurak mevsim eskiden 3 hafta sürüyordu, şimdi 6 haftaya kadar uzuyor.

 

İşime mal olsa bile ilkelerimden vazgeçmeyeceğim. Ve mesajımı bıkmadan, usanmadan tekrarlayacağım: İklim değişikliğinin başlıca sorumlusu insan. Ekosistemler gözümüzün önünde çökerken sanki hiçbir şey olmamış gibi devam edemeyiz. “