ABD’de Ohio ve Iowa üniversitelerinin ortak araştırmasına göre güvercinler sorunları çözerken yapay zeka mantığını kullanıyorlar: Tüm olasılıkları ve olasılıkların birbiriyle ilişkilerini tek tek hesaplıyorlar.
Fenoreporter - Dış Haberler Servisi
Araştırmacılar güvercinlere bir test uyguladılar: Farklı büyüklükteki düğmeleri, halkaları ve benzer cisimleri gagalayarak sınıflandırmaları istendi. Başaranlara ödül olarak bir yiyecek veriliyordu.
Güvercinler başlangıçta testte yüzde 55 oranında başarılı oldular ama deneyimleri arttıkça bu oran yüzde 95’e çıktı. Araştırmacılar aynı deneyi yapay zekaya da uyguladılar. O da başlangıçta o kadar hata yaptı, bir süre sonra hatasını azaltmayı öğrendi.
Araştırma güvercinlerin bilinçli ve idrak sahibi olduklarını, çok farklı ve geniş yelpazeye yayılan işleri sınıflandırabildiklerini ortaya koydu.
Ohio Üniversitesi’nden Psikoloji Profesörü Brandon Turner’a göre, güvercinler doğuştan öğrenmeye, hem de öğrendiklerini etkin biçimde uygulamaya yetenekli. İnsanlar ise tam tersine kendilerine gösterilen işleri sınıflandırmayı beceremiyorlar.
“Galiba” diyor Profesör Brandon Turner, “Güvercinler bizden daha akıllı…”