İşte İnsan Ömrünü Uzatan Besinler! İnsan Ömrünü Uzatan Besinler Nelerdir?

Çok yaşamak istiyorsanız, vücudunuza dikkat edeceksiniz. Bunun için de tütün, alkol gibi zararlı alışkanlıklara veda etmek, düzenli spor yapmak, sağlıklı beslenmek gerekiyor.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Bazı besinlerin insan ömrünü uzattığı biliniyor. Buna karşılık işlenmiş (Özellikle şarküteri ürünleri) zararlı olduğu, bazılarının çeşitli hastalıkları tetiklediği de biliniyor.

 

İşte size daha uzun yaşamanıza yardım edebilecek besinler…

 

Brokoli, karnabahar, roka, turp, pancar ve Çin lahanası turpgil sebzeler arasında sayılıyor.

 

Tüm sebzeler besin maddesi açısından zengin ama turpgiller özellikle sağlıklı. Hangi birini sayalım ki… Brokoli, karnabahar, turp, pancar, roka, Çin lahanası, su teresi ve diğerleri.   Bu sebzeler iltihap önleyici “Pito besinler” içeriyor. “Pito besinler” bitkilerin ürettiği yaşlanmayı önleyici, hatta kansere karşı etkili bir kalkan oluşturan biyoaktif bileşimler anlamına geliyor. 

 

Somon, ton, ringo balığı ve orkinos yağlı balıkların en tanınmışları.

 

2-YAĞLI BALIKLAR:

 

Adaleleri yüzde 10’dan fazla yağ içeren balıklara “Yağlı balıklar” deniyor. Protein ve “Omega 3” açısından zengin olan bu balıklar iltihaplanmayı önleyici özelliğe de sahip. Araştırmalara göre, bu balıklardan haftada iki kez yemek enfarktüs ve beyin kanaması riskini önemli ölçüde azaltıyor.

 

3-TAM TAHIL:

 

Ekmeğe düşkün olanlara bir uyarıyla başlayalım: Beyaz ekmekten uzak durun, tam tahılı tercih edin.

 

ABD’deki Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü tarafından gerçekleştirilen araştırmada, tam tahılın diyabeti ve kalp-damar hastalıklarını önlemekte etkili olduğunu ortaya koydu. Ayrıca tam tahıldan yapılan yiyecekler tansiyonu düşürüyor.

 

4-ZEYTİNYAĞI:

 

Zeytinyağı, ama özellikle “Ekstra” denilen soğuk sıkmalı zeytinyağı, doymamış asit, antioksidan ve meyvelerin, sebzelerin etli bölümlerinde ya da kabuklarında bulunan polifenol içeriyor.

 

Zeytinyağında, zeytine acılık veren madde iltihap ve kanser önleyici etkilere sahip bulunuyor. Günde yarım kahve kaşığı zeytinyağı içmek etkilerini gösteriyor ve ömür uzatıyor.

 

5-TANE MEYVELER:

 

Tane meyveler kan şekerine hemen hiç olumsuz etkide bulunmuyor. Bu, sadece diyabeti önlemekle kalmıyor; ayrıca hem çok zengin antioksidan içeriyor, hem de hücrelerin yenilenmesini de sağlıyor.

 

6-MAYALI YİYECEKLER:

 

Lahana turşusu, timci  (Sebze ve aroma verici baharatlar karışımından oluşan bir yiyecek. En bilinen ve yaygın malzeme olan Çin lahanasının yanı sıra turp, sarımsak, kırmızı biber, taze soğan, mürekkep balığı, istiridye, diğer deniz ürünleri, zencefil, tu, şeker kullanılıyor.), kombu çayı (Mayalanmış çay) veJaponlar’ın Miso çorbası gibi besinleri bu grupta sayabiliriz. Mayalanma sürecini gerçekleştiren mikro organizmalar bağırsak florasında olumlu etkide bulunuyorlar.

 

Elbette yoğurt da bu gruba dahil. Ayrıca yoğurdun B12 vitamini ve kalsiyum açısından zengin olduğunu da hatırlatalım.

 

7-CEVİZ VE DİĞER KURU ÇEREZLER:

 

Ceviz ve diğer kabuklu çerezler protein ve elyaf açısıdan çok zengin. Badem, Ayçiçek ve kabak çekirdeği, kaju, fındık özellikle tercih edilmesi gereken besinler. Çünkü, göbek yağlarını eritmekte çok faydalı oluyor.

 

8-SİYAH ÇİKOLATA:

 

Siyah çikolatanın en büyük faydası kalp krizi ve beyin kanaması riskini azaltması. İçerdiği antioksidan maddeler sayesinde diyabete karşı da etkili. Bunlara ek olarak, son araştırmalara göre, siyah çikolata beyine de çok faydalı. Çünkü, beynin yeni bağlantılar oluşturmasına yardım ediyor.



Etiketler: