İstanbul Deniz Müzesi Hakkında Her Şey!

Türkiye’nin Denizcilik Alanında En Büyük Müzesi Olan İstanbul Deniz Müzesi’ni Sizin İçin Araştırdık!

 

 

İstanbul Deniz Müzesi II. Abdülhamid’in emriyle 1897 yılında, dönemin Bahriye Nazırı Hasan Hüsnü Paşa, Miralay Hikmet Bey ve Yüzbaşı Süleyman Nutku'nun çabalarıyla Tersane-i Amire'de (Osmanlı Devlet Tersanesi Kasımpaşa, İstanbul'da)‘Müze ve Kütüphane İdaresi’ adıyla kuruldu. 

 

II. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla eserler korunmak amacıyla Anadolu’nun çeşitli yerlerine nakledildi. Taşıma esnasında birçok eser hasara uğradı. II. Dünya Savaşı’nın bitmesiyle 1946 yılında müzenin tekrar İstanbul’a taşınması kararı alındı. O dönem müze müdürü olan Haluk Şehsuvaroğlu’nun çalışmalarıyla müze bugünkü Beşiktaş İskele Meydanı’nda ki yerini aldı ve 2 yıl sonra takvimler 27 Eylül 1948’i gösterdiğinde ‘İstanbul Deniz Müzesi’ adıyla ziyarete açıldı.

 

Deniz müzesi 3 bölümden oluşmaktadır. Giriş katında Atatürk odası, deniz şehitleri salonu, gemi isim levhaları ve dekoratif tahta oymalar, silah salonu ve Kırım Harbi odası bulunmaktadır. Üst katta ise I. Dünya Harbi salonu, Fatih Sultan Mehmed odası, Bahriye Mektebi odası, kıyafetler odası, gemi modelleri salonu, Turgut Reis odası, Kaptan-ı Deryâ Hızır Hayreddin Paşa odası;Yavuz muharebe kruvazörü odası bulunmaktadır. Sancaklar, haritalar, fenerler odası, torpidolar ve mayın odaları da bu kattadır. 

Sultan IV. Mehmed’e ait tarihî saltanat kadırgası, padişah ve padişah haremi kayıkları, saray erkânına ait Mâbeyin kayıkları, piyade kayıkları, çeşitli maksatlarla kullanılan kayıklar, gemi baş figürleri, gemi baş-kıç ve imparatorluk armaları, yelken devri gemilerine ait donanım malzemesi, gemi ve tarihî kayıklara ait çeşitli süslemeler, tarihî gemi modelleri ve armaları, padişah tahtı ve koltuğu, muhtelif kayık kürekleri. Ayrıca galeri girişinin sağ tarafındaki dış duvarda Pîrî Reis’in ünlü Güney Amerika haritasının seramikten yapılmış duvar panosu bu bölümün en önemli eserlerindendir. 

 

Üçüncü bölüm ise Açık Hava Müzesi oluşmaktadır. Bu açık teşhir alanlarında 16, 17, 18 ve 19. yüzyıllara ait toplar, mezar taşları, kitabeler, tuğralar, su bombaları ve çeşitli taş ve metal sanat eserleri sergilenmektedir.

 

Türkiye’nin denizcilik alanında en büyük müzesi olan İstanbul Deniz Müzesi, 20 bin adet esere ev sahipliği yapmaktadır. Zengin koleksiyon çeşitliliğinden dolayı dünyanın sayılı müzelerinden biridir. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı olan müze ayrıca Türkiye’de kurulan ilk askeri müzedir.