Büyük deniz memelilerinin ağızlarını tıkırdatarak veya ÅŸakırdatarak haberleÅŸtikleri biliniyor. “Nature Communication” dergisinde geçenlerde yayınlanan araÅŸtırmada, bu haberleÅŸme veya iletiÅŸim yönteminin çok özel ve çok tempolu kliklerle gerçekleÅŸtiÄŸini ortaya koydu.
Fenoreporter - Dış Haberler Servisi
Balinaların ÅŸarkıları biliniyordu. Ama balinadan balinaya fark var. ÖrneÄŸin, ispermeç balinasının dili bir türlü çözülememiÅŸti. Bilim insanları galiba bu dilin bazı kodlarını çözmeyi baÅŸardılar.
Öncelikle ispermeç balinaları, kambur balinalardan farklı konuÅŸuyor veya ÅŸarkı söylüyorlar. DiÅŸli olan ispermeç balinaları dudakları, burunlarının üstünde bulunan ve yaÄŸdan oluÅŸan organları sayesinde hem avlarını tespit etmek, hem de hemcinsleriyle haberleÅŸmek için önemli kozlara sahip oluyorlar.
Bu dudaklar kısa süreliÄŸine açılıyor ve 170 desibele ulaÅŸan gürültüyle kapanabiliyorlar. Bu gürültü, tetiÄŸine basılan bu tabancanın gücüne eÅŸit. Bu klikler daha sonra birleÅŸip bir kelimenin temel hecelerini oluÅŸturuyor. Kelimeler peÅŸ peÅŸe sıralandığında insan dilindekine benzer sözcükler ve cümleler ortaya çıkıyor.