Ä°spermeç Balinasının Dilini Yakında ÇözebileceÄŸiz!

Büyük deniz memelilerinin  ağızlarını tıkırdatarak veya ÅŸakırdatarak haberleÅŸtikleri biliniyor. “Nature Communication” dergisinde geçenlerde yayınlanan araÅŸtırmada, bu haberleÅŸme veya iletiÅŸim yönteminin çok özel  ve çok tempolu  kliklerle gerçekleÅŸtiÄŸini ortaya koydu.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Balinaların ÅŸarkıları biliniyordu. Ama balinadan balinaya fark var.  ÖrneÄŸin, ispermeç balinasının dili bir türlü çözülememiÅŸti. Bilim insanları galiba bu dilin bazı kodlarını çözmeyi  baÅŸardılar.

 

Öncelikle ispermeç balinaları, kambur balinalardan farklı konuÅŸuyor veya  ÅŸarkı söylüyorlar.  DiÅŸli olan ispermeç balinaları dudakları, burunlarının üstünde bulunan ve yaÄŸdan oluÅŸan organları sayesinde hem avlarını tespit etmek, hem de hemcinsleriyle haberleÅŸmek için önemli  kozlara sahip oluyorlar.

 

Bu dudaklar kısa süreliÄŸine açılıyor ve 170 desibele ulaÅŸan gürültüyle kapanabiliyorlar. Bu gürültü, tetiÄŸine basılan bu tabancanın gücüne eÅŸit. Bu klikler daha sonra birleÅŸip bir kelimenin temel  hecelerini oluÅŸturuyor. Kelimeler peÅŸ peÅŸe sıralandığında  insan dilindekine benzer sözcükler ve cümleler ortaya çıkıyor.