10 yıl kadar önce uluslararası araştırmacılardan oluşan bir ekip, Lidwig van Beethoven’in saç perçemlerinin analizlerini yapmaya başladı. Hedefleri, ünlü Alman kompozitörün hastalıklarını ve diğer sağlık sorunlarını daha iyi anlayabilmekti.
Fenoreporter - Dış Haberler Servisi
Araştırmanın sonuçları açıklandı: Beethoven’ın özellikle karaciğerinde gelişebilecek hastalıklara karşı son derece sıkıntılı genetik riskleri vardı. Ayrıca 56 yaşında ölmeden hemen önce Hepatit B virüsü kapmış ve onun yol açtığı enfeksiyondan epey acı çekmişti. Bununla birlikte araştırmasonuçlarında Beethoven’in neden 20’li yaşlardan itibaren yavaşyavaş sağırlaşmaya başladığına ilişkin hiçbir bilgi yoktu.
Ancak diğer araştırmacılar Mayıs 2024’te “Clinical Chemistry” dergisinde yayınlanan raporlarında kompozitörün trajik sağırlığının nedenini belirlediklerini açıkladılar. Beethoven’in saçlarında yüksek oranda kurşun tespit edilmişti. Bu da onun bir zehirlenmeden acı çektiğini gösteriyordu. Saçlarında ayrıca yoğun miktarda arsenik ve cıva da bulundu.
Kurşunun Beethoven’in işitme duyusunu yitirmesinin yanı sıra çeşitli rahatsızlıklarının da nedeni olduğu belirtiliyor. Çünkü kompozitör iki kez sarı hummaya yakalandı, ayrıca hayatı boyunca mide-bağırsak sorunlarıyla boğuştu. Beethoven hayattayken acılarının araştırma ve inceleme konusu yapılmasını istemiş,”Hiç değilse insanlar beni ölümümden sonra anlayabilirler” demişti.
Bilim insanları işte onun bu arzusunu yerine getirmek için araştırma üstüne araştırma yasaklıyorlardı. sorunlarını aydınlatan o dönemdeki gelenek oldu. Bir ölünün yakınları, yitirdikleri yakınlarının en az iki perçemini saklıyorlardı. Bu sayede Beethoven’in yeni perçemleri de analiz edilebildi. Sonuçlar ürperticiydi: Perçemlerden birinde tahmin edilenen 64 katı, diğerinde ise 95 katı kurşun bulundu. Araştırmacılar,”Böylesine kurşun yoğunlaşması genellikle mide-bağırsak ve böbrek sorunlarına ve işitme duyusunun giderek kaybedilmesine yol açabiliyor. Ancak ölümün tek nedeni bu yüksek kurşun oranları olmayabilir” dediler. Beethoven’in saçlarında bulunan diğer ağır metaller ve genetik sorunları, böbrek yetmezliğinde kesinlikle etkili oldu. Beethoven’in bünyesinde bu kadar kurşunun nasıl biriktiği hala çözülemedi. Ancak müzisyenin şarap vebalık tutkusunun bunda büyük payı olabileceği düşünülüyor Çünkü o dönemde şarap kurşun asetat ile korunuyordu. Tuna nehrinin balıklarına da yoğun biçimde kurşun bulaşıyordu.