Himayalar'da Buzullar Eridi Yüzlerce Dağcının Ceseti Ortaya Çıktı!

Himalayalar’ın yamaçlarında karların ve buzulları erimesiyle zirveye ulaşmak isterken donarak ölen yüzlerce dağcının cesedi ortaya çıktı.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Bu yıl Himalayalar’a tırmananlar arasında bir ekip özel bir misyon üstlendi: Amaçları 8 bin 849 metre yüksekliğindeki zirveye ulaşmak değil, dağda bırakılmış eya unutulmuş kişilerin cesetlerini aşağıya indirmekti.

 

Ekip hayatlarını tehlikeye atmayı göze alarak, 5 donmuş cesede ulaşmayı başardı. Cesetlerin birinden geriye sadece iskelet kalmıştı.

 

Cesetler daha sonra Nepal’in başkenti Katmandu’ya götürüldü.

 

Kimlikleri tespit edilen dağcıları cesetleri ailelerine teslim edilecek. Kimlikleri belirlenemeyenler ise yakılacak.

 

Nepal Turizm Bakanlığı, askeri birliklerin desteğiyle, Everest ile komşu tepeler Lhotse ve Nuptse’yi cesetlerden temizlemek için bir kampanya başlattı. Çünkü küresel ısınma nedeniyle karların ve buzulların erimesinin hızlanması, cesetleri ve çöpleri daha görülür hale getirdi.

 

12 asker ve 18 dağcıdan oluşan Nepal arama ekipleri, Himalayalar’da 100’ü aşkın ceset olduğu görüşünde.

 

Bu cesetlerin çoğu oksijen iyice azaldığı için, “Ölüm bölgesi” adı verilen bir yerde bulunuyor. Ekipler ensesine kadar kara gömülmüş bir cesedi çıkarabilmek için 11 saat uğraştılar. Bazı cesetleri çıkarabilmek için ise sıcak su dökmek veya balta-kürekle kazmak gibi yöntemlere başvurdular.

 

Cesetleri çıkarmakla iş bitmiyor; bir de işin maliyeti var. Bir cesedin aşağıya indirilmesi binlerce dolara mal oluyor. Çünkü onları aşağı indirmek zor mu zor bir operasyon gerektiriyor: Ceset çıkarılacak, eşyaları toplanacak, sonra bir kızağa konacak… Toplam 100 kilodan fazla!