Bazı yiyeceklerin son kullanma tarihleri yok! Örneğin, bal ve hardal sonsua kadar tadını koruyor.
İşte o her zaman taze veya tüketilecek besinlerden bazıları…
BAL: Arkeologlar Mısır mezarlarında bugün bile tüketilebilecek kalitede binlerce yıllık bal buldular. Bu, düşük nem oranı ve bakterilerin üremesini önleyen yüksek şeker oranı sayesinde mümkün oldu. Kavanozunun kapağı sıkı kapatılırsa, bal sonsuza kadar tazeliğini koruyabiliyor.
TUZ: Mutfakların ve yemeklerin vazgeçilmez tat vericisi olan tuzun uzun ömrü sonsuz. Zaten o nedenle dünyanın en eski çağlarından bu yana yiyeceklerin saklanmasında başlıca malzeme olarak kullanılıyor. Sodyum klorürden oluşan tuz, ne çözülüyor, ne de çürüyor. Size sadece topaklanmasını önlemek düşüyor ki, hiç de zor değil. Arada bir kavanozu çalkalamanız yeterli.
HARDAL:Kapağını sık sık açmadığınız sürece hardal çok uzun ömürlü. İçinde yer alan sirke, bir koruyucu işlevi görüyor. Elbette zamanla tadı biraz bozulabiliyor ama kesinlikle tüketilebiliyor ve sağlık açısından hiçbir sorun oluşturmuyor. Zamanla yüzeyinde üstünde bir sıvı oluşuyor ama bu asla ürünün bozulduğu anlamına gelmiyor.
SİRKE: Özellikle de beyaz sirke ölümsüz. İçerdiği asit mikro organizmaların oluşumunu engelliyor, bu da onu sonsuza kadar kullanabileceğiniz anlamına geliyor.
BEYAZ PİRİNÇ: Pirinç de çok az bozulan besinler arasında yer alıyor. Serin, kuru ve ışıksız ortamlarda saklandığında, beyaz pirinç on yıllar boyunca yenilebilecek özelliğini koruyor. Buna karşılık esmer pirincin saklanma süresi içerdiği yüksek lipid nedeniyle daha kısa oluyor.
ŞEKER: Şeker, tıpkı tuz gibi. Nemi çekiyor, bu da onu topaklaştırıyor. Tıpkı bal gibi Karbonhidrat yoğunluğu mikro organizmalara yaşam hakkı vermiyor. Kuru bir kavanozda saklandığı sürece şeker de yıllarca tüketilebiliyor.