Glüten Alerjiniz Olup Olmadığını Nasıl Anlayabilirsiniz?

Glüten, buÄŸday, arpa, çavdar gibi tahıl ürünlerinde bulunan bir protein karışımı. Hayatımızınher yerinde karşımıza çıkıyor: Ekmek, pasta, makarna, sos…

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Ama dikkat: Tüm tahıl ürünlerinde glüten yok.

 

“Çölyak” hastalığı da denilen “Glüten alerjisi” özellikle son yıllarda nüfusun önemli bir bölümünü etkilemeye baÅŸladı. Bu alerjinin bir özelliÄŸi de, her yaÅŸta ortaya çıkabilmesi.

 

Çocuklarda kilo kaybı, iÅŸtahsızlık, ishal, karın ÅŸiÅŸkinliÄŸi ve büyümenin durması gibi belirtilerle kendini gösteriyor.

 

YetiÅŸkinlerde bu saydıklarımıza ek belirtiler gözlenebiliyor: Yorgunluk, kansızlık, tükenmiÅŸlik duygusu, geçmek bilmeyen karın aÄŸrıları, kemir aÄŸrıları, konsantrasyon sorunu, sinirlilik, keyifsizlik, kısırlık, ayrıca kadınlarda prematüre doÄŸu, düÅŸük yapma gibi…

 

Ama bazen bu belirtilerin hiçbiri ortaya çıkmayabiliyor; o nedenle de anlaşılamıyor. Ä°ÅŸte en tehlikelisi bu: Çünkü bağırsaklardaki sümüksü doku bozuluyor, bu da tümör oluÅŸumuna kadar giden bir çok sorun doÄŸuruyor.

 

Glüten alerjiniz olup olmadığını öÄŸrenmenin bir çok yolu var. ÖrneÄŸin kanda antikor aramak gibi. Antikor çıkarsa, sonucu doÄŸrulatmak için bağırsak biyopsisi yaptırmak ÅŸart.

 

Glüten alerjisinin tedavisinin bilinen tek yolu var: Glüten içermeyen yiyeceklerle beslenmek. Patates, kara buÄŸday, mısır, pirinç, bakliyat, kinoa gibi.

 

Bu beslenme rejimine dikkat edenler ciddi bir sağlık sorunuyla karşılaşmadan rahat bir hayat yaşayabilirler.