Gençlerde Obezite 17 Kanser Türüne Davetiye Çıkarıyor!

Ölüm nedenleri arasında dördüncü sırada sayılan obezite ve aşırı kilo, bir çok hastalığın da tetikleyicisi. İsveç’teki Göteborg Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen yeni bir araştırma gençliklerinde aşırı kilolu olanların yetişkinliklerinde baazı kanser türlerine yakalanmaları olasılığının 3-4 kat daha fazla olduğunu ortaya koydu.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Dünya Sağlık Örgütü de, önümüzdeki yıllarda obeziteden ölümlerin tütünden kaynaklanan ölüm riskinin önüne geçeceğini tahmin ediyor. Obezite ve aşırı kilonun bir çok kronik hastalığa neden olabileceği zaten biliniyor. Ama Göteborg Üniversitesi araştırmasında, gençlikten orta yaşa geçerken 17 kanser türünden birini tetiklemesi olasılığının çok yüksek olduğu sonucuna varıldı. Sadece erkekleri kapsayan araştırma, dünyada obezitenin giderek arttığı günümüzde, bu olguyla acilen mücadele zorunluluğunu bir kez daha hatırlatmış oldu.

 

Dünya Sağlık Örgütü de “Avrupa’da yetişkinlerin üçte ikisinin, çocukların da üçte birinin aşırı kilolu ya da obez oldukları, bu oranların giderek daha da arttığı” uyarısında bulundu. Araştırma kapsamında 1968-2005 yılları arasında askerlik yapan 1,4 milyon gencin sağlık durumu izlendi. 16-25 aralığındaki bu gençlerin 80 bini 30 yıl kadar sonra kansere yakalandı. Buradan 18’li yaşlarda göbekli veya obez olanların gençliklerinin sonunda bir çok kanser türünden birine yakalanma risklerinin son derece yüksek olduğu ortaya çıktı.

 

Araştırmacılar ortalama 18 yaşında obez olan gençlerde ileri yaşlarda ortaya çıkan kanser türleri şöyle belirlendi: Akciğer, kafa, boyun beyin, tiroid, yemek borusu, mide, pankreas, karaciğer, kolon, rektum, böbrek, mesane, lösemi, lenfoma ve miyelom.

 

Daha da kötüsü: Araştırmacılar 18 yaşında obez olanların yemek borusu, mide, böbrek kanserine yakalanmalarının normal insanlara göre 3-4 kez daha fazla olduğunu belirlediler. Aman gençler, yediğinize, içtiğinize dikkat edin. Yoksa orta yaşta bir sağlık sorunu, bir kanser tetikte bekliyor olabilir.